Tillbaka till Samhälls- och beteendevetenskap

Din roll som mormor, morfar, farmor och farfar - föreläsning av Bowenföreningen

Mor- och farföräldrar har ofta en särskild betydelse för barnbarnen och deras föräldrar. Dom har haft tålamod att lyssna och läsa sagor och kanske har någon varit den ett barn anförtrott sig till när familjen haft det svårt. Men rollen som mormor, morfar, farmor och farfar är inte alltid så lätt. Många har förväntningar inför rollen och förväntningarna är många och skiftande på mor- och farföräldrar.

Det är helt enkelt nödvändigt att tänka kring mor- och farföräldraskapet, som kan bli verklighet när man minst anar. Händelser och mönster i familjesystemen, liksom omständigheterna kring ett barnbarns födelse spelar roll för mor- och farföräldraskapet. Det är också många relationer som påverkas av hur en mor- och farförälder agerar. T ex relationen mellan den äldre generationen och den egna sonen/dottern och relationen till svärsonen/svärdottern, relationen mellan de unga vuxna föräldrarna etc. Hur kan man tänka om att vara den bästa möjliga resursen för de yngre generationerna? Och hur undvika respektive hantera svårigheterna som uppstår?

Vi inleder med att titta på ett filmavsnitt på temat som heter ”Thinking about grandparenthood” inspelad vid Bowen Familycenter i Washington. Efter filmen, som är ca en halvtimme lång och på engelska, diskuterar vi det vi sett. Samtalsledare är Berit Sundgren Grinups från Bowenföreningen i Sverige. Hon har bl a utbildats vid Bowen Family Center i Washington DC.

Evenemanget är ett samarbete mellan Bowenföreningen i Sverige (www.bowenforum.com) och Medborgarskolan i Värmland/Örebro

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta Eva Olsson, 076-317 81 92, eva.olsson@medborgarskolan.se

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor