Tillbaka till Personlig utveckling

Mindfulness – självkännedom, insikt och utveckling

INTRODUKTIONSFÖRELÄSNING Torsdagen den 9/3 Kl 17.30-19.30 (anmäl dig på kursen här och skriv i meddelande "endast föreläsning") om du mest är nyfiken.
Alla som vill gå kursen behöver först delta i introduktions-föreläsningen.
Föreläsningen är öppen för alla som är intresserade av mindfulness, även för dig som inte kommer att gå själva kursen.
Första kurstillfället är sedan en vecka senare, torsdagen den 16 mars.

OM MINDFULNESS
Mindfulnessträning innebär att vi övar upp vår förmåga till medveten närvaro. Det leder till ökad självkännedom, uppmärksamhet och medvetenhet. Med mindfulnessträning ökar vår förmåga att känna igen och hantera känslor och tankar, vilket kan ge mer valfrihet i livet och minska kraften hos negativa mönster av till exempel stress.
Kursen vänder sig till dig som av olika anledningar vill må bättre och leva mer i balans. Du kanske upplever fysisk eller psykisk stress i någon del av ditt liv och önskar lära dig redskap för att förändra ditt liv till det bättre, eller så önskar du sakta ned tempot och leva mer här och nu.

INNEHÅLL
Efter introduktionen är kursen uppdelad på 8 träffar om 2–3 timmar/träff en gång i veckan, samt en heldag i tystnad ("retreat" en lördag kl 09-17, mellan tillfälle 6 och 7) där ledaren guidar och är med hela dagen. Mer information om detta fås på kursen. För att gå kursen behöver du ha deltagit i den obligatoriska introduktions-föreläsningen som hålls innan kursen startar. Kursen omfattar praktiska övningar, teori, reflektion och en tyst heldag. Den är upplevelse-baserad, vilket innebär att de praktiska övningarna är centrala och att vi hela tiden utgår från deltagarnas faktiska upplevelser under övningarna. Deltagarna förväntas göra dagliga hemuppgifter, ofta med hjälp av inspelade övningar. Exempel på övningar är liggande, sittande och gående meditationer, mjuk yoga och reflektionsövningar i grupp. Kursen följer kursplanen för MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) steg 1 och ger behörighet för att söka till steg 2 i utbildningen till MBSR-lärare.

UPPLÄGG
• Introduktions-föreläsning: Presentation av kursen (MBSR-programmet), bakomliggande teori och forskning, prova på övningar. Ca 2,5 timme. Öppen för alla som är intresserade av mindfulness och obligatorisk för dig som vill gå kursen.
• Gruppträff 1–3: praktiska övningar presenteras
• Gruppträff 4–6: fortsatt praktik, teori
• Tyst heldag: fördjupning (Ledaren guidar) Lördag 22/4 Kl 09-17
• Gruppträff 7–8: integrering, avslut

FÖRKUNSKAPER
För att gå kursen behöver du ha deltagit i den obligatoriska introduktions-föreläsningen.

KURSMATERIAL
Medtag egen yogamatta och filt (behövs ej på introduktions-föreläsningen)

KURSLEDARE
Hagar William-Olsson är utbildad lärare i MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) vid Center for Mindfulness Sweden. Hon är även diplomerad mindfulnessinstruktör vid Mindfulnesscenter. Hagar är utbildad läkare med ett holistiskt perspektiv på hälsa och sjukdom, som ser hela människan som ett system som hänger ihop – kropp, sinne och själ. Hon arbetar som lärare och mindfulnessinstruktör. Mer information om Hagar finns på www.medvetenhetspraktiken.se. Kontakt: 073–6820523, hagar@medvetenhetspraktiken.se

BRA ATT VETA
Ha mjuka sköna kläder. Stäng gärna av mobilen innan du kommer in i lokalen.

Kursavgiften går att dela upp på två el tre månader utan extra kostnad.
Om det krävs måste vi förbehålla oss rätten att byta lokal, lärare, vikarie, dag och tid. Om någon klass, mot förmodan, blir inställd kommer vi i stället att förlänga kursen med samma antal tillfällen.

ANVÄND DITT FRISKVÅRDSBIDRAG HOS OSS!
Skatteverket godkänner att du använder ditt friskvårdsbidrag (som de flesta får av sin arbetsgivare) till att gå denna kurs. Gå en eller flera kurser, beroende på hur stort ditt bidrag är. Betala kursavgiften och kontakta oss på 075-241 68 50 / region.syd@medborgarskolan.se och begär kvitto till din arbetsgivare.

RABATT
Alla som går kurs hos oss får rabatt på Bokus och Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Som student får du 20 % rabatt på alla kurser om du har student-
kort för universitet eller högskola.

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor