Tillbaka till Kustskepparintyg

Kustskepparintyg - veckoslut

  • B-körkort på sjön
  • Nu kan du lämna skärgården och segla på öppet hav
  • Segla/kör en båt som är längre än tolv meter och bredare än fyra meter

Att ta Kustskepparintyg är den självklara fortsättning för dig som har tagit Förarintyget och vill ut på de vida haven! Har du exempelvis en båt som är minst 4 x 12 meter är Kustskepparintyget dessutom ett krav.

Innehåll
Kursen ger dig all den kunskap du behöver för att göra en längre färd kanske över Ålands hav eller till Gotland? Du lär dig bland annat om navigering utomskärs och till havs, mörkernavigering och säkerhet ombord. Teori blandas med övningar och sjökortsarbete. Ni fördjupningar er även i faktorer som:
· Deviation
· Missvisning
· Strömmar och avdrift

Upplägg
Detta är en veckoslutskurs och den är intensivare än kurserna som går på vardagskvällar. Kursen startar kl 09.00 på lördagen. Nästa sammankomst sker dagen efter. Den tredje och fjärde sammankomsten sker under veckoslutet två veckor senare. Totalt 30 lektionstimmar á 45 minuter. Ungefärliga sluttider är lördagar kl 16.00 och söndagar kl 15.00. 1 timmes lunchrast varje dag. Båtpraktik är obligatorisk för Kustskepparintyget men även mörkerpraktik rekommenderas starkt. För att få ditt Kustskepparintyg efter godkänt prov krävs att du sedan tidigare har ett Förarintyg samt ett giltigt praktikintyg. Möjlighet till examination anordnas efter avslutad kurs. Datum och tid för examination meddelas under kursens gång. Observera att det enbart anordnas ett examinationstillfälle per kurs. Kostnad tillkommer med 450 kr och betalas direkt till förhörsförrättaren.

Båtpraktik
Båtpraktik är obligatorisk för Kustskepparintyget och är något som du får ordna med själv. Det ingår inte i denna kurs.

Förkunskaper
Förarintyget är ett krav.

Kursledare
Owe Hammarström är fd pilot i Flygvapnet. På senare tid helikopterpilot i flyg- och sjöräddningstjänst. Medborgarskolans ledare delar med sig av sina ämneskunskaper på ett inspirerande och engagerande sätt. De vidareutvecklar kontinuerligt sin förmåga genom Medborgarskolans fortbildningsprogram inom vuxenpedagogik.

Kursmaterial
Kursmaterialet ingår inte i kursavgiften. Kursboken vi använder är "Navigering och sjömanskap" av Jonas Ekblad och Börje Wallin samt tillhörande arbetsbok. Sjökortet till kustskepparintyget heter "övningssjökort för kustskepparintyg" och innefattar sjökort 61 på ena sidan och 93 på den andra. Lättast köper du både kursbok, arbetsbok och material hos Hjertmans båttillbehörsbutik i Uppsala. Ta med din bokningsbekräftelse eller kallelse så får du 15% rabatt på ditt köp.

Kallelse/Faktura
Kallelse/faktura skickas till angiven e-postadress cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Bra att veta
I våra lokaler finns en kaffeautomat. Vill du köpa kaffe, te eller en kopp varm choklad, ta med en 10-krona.
Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. För säkerhets skull - vänd dig till oss!

Anmälan

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan