Tillbaka till Utsjöskepparen

Utsjöskepparexamen

  • Ska du segla över de sju haven är detta kursen för dig
  • Lär dig hantera alla farvatten inklusive tidvatten och strömmar.

Det har blivit allt vanligare att ta sig ned till Medelhavet med egen båt. Utsjöskepparintyget omfattar det du behöver känna till för att göra denna färd säker. Tidvattenberäkningar, utrustning, nautiska publikationer, radiotrafik, kanalresor m m ingår i kursen. I fritidsbåt på dessa vatten är det nödvändigt att känna till regelverket CEVNI och hur man ska förhålla sig till yrkestrafiken. (För kursens alla datum och tider se vår webb.)

Innehåll
Här lär du dig att arbeta med bestikföring, om tidvatten och strömmar och hur de påverkar kurs och bärning. Långfärdsbåten och vilken utrustning den bör ha är ett annat viktigt moment, elektroniska hjälpmedel, nautiska publikationer, radiokommunikation, in- och utklarering i olika länder mm som är nödvändig för att klara en längre resa.

Upplägg
Helgkurs lördag-söndag.
Vi träffas två helger 28-29/10 samt 11-12/11 kl 9-16 samtliga dagar, lunch kl 12-13.
Uppskrivning sker i samband med kursen inför godkänd examinator från NFB.

Kostnad för examination tillkommer och betalas på plats till kursförrättaren. Examinationskostnaden för utsjöskepparintyget är 450 kr.

Passa på att göra anmälan till vår kurs i kanalintyg i samband med utsjöskepparhelg nummer två! Kanalintygskursen går på fredagen den 10/11 kl 17:00-21:00. Läs mer om kanalintyget här: http://www.medborgarskolan.se/arrangemang/?aid=978042&mid=1880&sgid=1011

Förkunskaper
För att få framföra ett svenskt fartyg större än 12x 4 meter måste man minst ha kustskepparexamen.

För att kunna examineras i utsjöskepparintyget måste du ha Förarintyg, båtpraktik samt kustskepparintyg. Mini ålder 15 år.

För att kunna examineras i Kanalintyget måste du ha förarintyg, kustskeppartintyg, båtpraktik samt SRC,

Kursmaterial
Kurslitteratur "Yachtmaster" av Royal Yachting Association ISBN 9780901501806, sjökort 5055 samt passare, linjal och transportör. Materialet kan beställas t ex via nautiska.se eller bryggboden.se


Observera att kursmaterialet INTE ingår i kurspriset. Invänta kallelse till kursen innan du köper materialet. Ta med till första kurstillfället.

Kursledare
Johan Bergsten har varit kursledare hos oss i över 10 år och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har jobbat på de stora haven i 11 år samt varit befälhavare på mindre passagerarfartyg sedan 1986, och har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar.
Johan har jobbat på sjöfartsverket i 6 år och driver sedan 10 år tillbaka ett rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.

Bra att veta

Kaffe/te finns att köpa för 5:-

Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du sedan på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka 10 dagar före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta oss! 019-764 14 00

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor