Tillbaka till Släktforskning

Lär dig tolka historiska kartor

  • Lär dig om släktforskning på nätet
  • Hitta dina rötter samtidigt som du lär dig om släktforskning
  • Lär dig släktforskningsprogram

Historiska kartor ger oss en unik inblick i forna tiders landskap. De berättar historier om hur byar och gårdar förändrats samt vilka människor som befolkade trakten. På den här kursen lär du dig att hitta, tolka och arbeta med historiska kartor. Obs! Observera att startdatum är den 28 september. Ej den 21:e.

Innehåll
Målet med kursen är att du själv ska veta hur du hittar en historisk karta, tolkar den och själv kan forska vidare i dem. I kursen ingår genomgång av de historiska kartornas utveckling och diskussion kring hur det kan kopplas till Sveriges landskapsutveckling. Vi tittar inte bara på kartorna utan även på de tillhörande textdokumenten och vad vi kan lära oss av dem.

Upplägg
Fyra tillfällen en gång i veckan. Vi jobbar vid varsin dator med internetuppkoppling och Windows 10 med Office 2016. I datasalen finns också en projektor som visar lärarens dataskärm.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Det kan vara bra att ha grundläggande vana av att använda dator. Kursen vänder sig till släkt- eller hembygdsforskare och alla som har ett intresse av historiska kartor.

Kursledare
Johan Richardson är utbildad arkeolog och bor i Arvika. Han har lång erfarenhet av att kartlägga torp med hjälp av historiska kartor.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Kostnad för kursmaterial kan tillkomma. Materialet fastställs i god tid innan kursstart.

Vi reserverar oss för prisändringar.

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5 % rabatt på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror. Kontakta ditt lokalkontor för att få rabattkoden.

Tips på vidareutveckling
Vi har många andra spännande kurser inom samhälle och historia. Bland annat grund- och fortsättningskurser i släktforskning!

Bra att veta
I kurstiden ingår 15 minuter paus. Tag gärna med en femma om du vill köpa en kopp kaffe eller te.

Obs! Observera att startdatum är den 28 september. Ej den 21:e.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta Eva Olsson, 076-317 81 92, eva.olsson@medborgarskolan.se

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare