Tillbaka till Kultur- och samhällsgeografi

Kolmila, kolare och kolbullar i SnavlundaFöre 1900-talets början var kolning ett av de vanligaste arbetena i Bergslagens skogsbygder. All järnframställning fordrade stora mängder träkol för att smälta malmen till järn. Då kom kunskapen att smälta malm med stenkol i stora industrier och den småskaliga järntillverkningen i hyttorna upphörde efter hand. Men träkol behövdes länge i hammarbruken och i smedjorna. De senaste 50 åren har träkolstillverkningen upphört och med den kunskapen att kola en mila. Då har hembygdsrörelsen gripit in och börjat kola och föra kunskapen vidare. I dag finns åter god avsättning för träkol – som grillkol. I vårt län finns ett 10-tal föreningar som kolar en mila vartannat år. I Snavlunda kolar man och lär upp nya kolare varje år. Tidigare var kolningen ett ensamarbete långt bort i skogen och kolbullarna var den huvudsakliga maten. Dem skall vi pröva på!

Bra att veta

Max 48 deltagare
Avresa från Fredsgatan 16:00 och Eurostop 16:15. Åter i Örebro ca 21:00

Pris>/b>
250 kr


Ansvariga: Pelle Führ 070-510 95 61 och Gertrud Åsman 070 -449 73 56


I samverkan med Aktiva Seniorer

OBSERVERA
Anmälan kan endast göras via Aktiva Seniorers anmälningsblankett eller genom att besöka eller ringa Aktiva Seniorers expedition, 019-10 29 29. Vänligen observera öppettiderna: Må-To 10.00-12.00.


Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta oss! 019-764 14 00

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan