Tillbaka till Kultur- och samhällsgeografi

Järleån, kvarnen och kulturarvet

Innehåll

Vi har flera gånger vandrat efter Järleån men det här blir första gången under lysande höstfärger. Järleån har sedan länge varit skyddad som naturreservat efter det att Vattenfalls planer på en storskalig vattenkraftsutbyggnad avvisats av vattendomstolen. Reservatet innehåller långa sträckor av opåverkade forsar men också sträckor som påverkats av kraftutnyttjande under många hundra år som vid Järle kvarn där damm och väg funnits sedan 1500-talet. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen vill nu att dammen och vägen rivs för att gynna bottenfaunan och minska underhållskostnaderna. Ortsbefolkningen och kommunen vill inte acceptera detta och en strid har uppstått. Den skall vi fundera på ståendes mitt på bron. Sedan lugnar vi ned oss genom att gå in och få kaffe och smörgås. Därefter kan vi fortsätta diskutera inomhus.


Bra att veta

Avresa från Fredsgatan 15:00 och från Eurostop 15:15
Åter i Örebro 21:00
Max 48 deltagare

Pris

Pris: 270 kr

Ansvariga: Pelle Führ 070-510 95 61 och Anders Westergren 070-380 45 77

I samverkan med Aktiva Seniorer

OBSERVERA
Anmälan kan endast göras via Aktiva Seniorers anmälningsblankett eller genom att besöka eller ringa Aktiva Seniorers expedition, 019-10 29 29. Vänligen observera öppettiderna: må-to 10:00-12:00

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta oss! 019-764 14 00

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan