Tillbaka till Kultur- och samhällsgeografi

Gustaf Dalén, motorcyklar och tysta flyplan

Innehåll

Falköpingsbygden inrymmer ett stort antal museer av olika slag och temat för höstens resa dit är teknik. Första anhalten blir i Stenstorp och restaurang Fyrvaktaren där vi dricker förmiddagskaffe. Därefter besöker vi nobelpristagaren Gustaf Daléns museum vilket visar AGA:s historia med många av de uppfinningar som han var upphovsman till bl.a. AGA-bilen, klippfyren och AGA-spisen. Lunch äter vi på Falköpingsbygdens Osteria i Falköping.
Efter lunchen besöker vi Lennart Magnussons MC-museum som omfattar över 130 standardmaskiner från 18 olika länder, från tiden 1904-1989. Här finns också ett 30-tal olika tävlingsmaskiner inkluderande Roadracing, Motocross, Trial, Enduro, Speedway och Isracing. I militärhörnan finns även motorcyklar och utrustning från Andra världskriget som använts av olika krigförande länder i bl.a. Nordafrika, Normandie och på östfronten.
Dagen avslutar vi med ett besök på Ållebergs Segelflygmuseum. Det är det enda i sitt slag i Sverige och visar segelflygets historia. Här finns många plan att beskåda bl.a.världens nu äldsta flygande Tiger Moth. Vid samtliga museibesök får vi guidning.

Ansvariga: Hans Axelsson 019-22 23 29 och


Bra att veta

Avresa från Fredsgatan 7:30 och Eurostop 07:45.
Åter i Örebro ca. 19:15
Max 48 deltagare

Pris

Pris: 600 kr

Ansvariga: Hans Axelsson 019-22 23 29 och Anders Westergren 070-380 45 77


I samverkan med Aktiva Seniorer

OBSERVERA
Anmälan kan endast göras via Aktiva Seniorers anmälningsblankett eller genom att besöka eller ringa Aktiva Seniorers expedition, 019-10 29 29. Vänligen observera öppettiderna: må-to 10:00-12:00

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta oss! 019-764 14 00

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor