Tillbaka till Kultur- och samhällsgeografi

Tranbär på myr och i kök

Innehåll

Tranbär är ett bär som all fler talar om som både gott och nyttigt. De finns många mossar där dessa bär växer men få ger sig ut och plockar. Pelle Führ har plockat tranbär i 35 år på samma myr, en hel eller halv hink, utan att någon varit före honom någon enda gång. Den myren kommer ni inte att få se! Men andra bra myrar skall Pelle leta på. Tranbären bär bra med bär 8 av 10 år, men ibland går bären och ”gömmer sig” fast de finns där. Det finns därför en viss risk att resan blir inställd. Tranbär som finns i hälsokostaffärerna kommer från jätteodlingar i USA och Kanada. Vi skall några dagar efter plockningen hyra in oss i ett större matlagningskök och lära oss tillreda tranbärsgelé, tranbärsmos och tranbärsdricka och kanske också den högst speciella efterrätten som får det att explodera i munnen. Recept har Pelle redan. Låter inte det här spännande? Ni måste ha varma och höga stövlar och regnbyxor på er, och bärplockare om det skall bli något i hinken. Tänk sedan vad pigga och krya ni blir av tranbären om man nu skall tro hälsovårdsprofeterna. Vi ordnar med gemensamt kaffe och smörgås.


Bra att veta

Avresa från Fredsgatan 09:00 och från Eurostop 09:15
Åter i Örebro ca 14:00

Max 30 deltagare

Pris

Pris: 260 kr

Ansvariga: Pelle Führ 070-510 95 61 och Anders Westergren 070-380 45 77
I samverkan med Aktiva Seniorer

OBSERVERA
Anmälan kan endast göras via Aktiva Seniorers anmälningsblankett eller genom att besöka eller ringa Aktiva Seniorers expedition, 019-10 29 29. Vänligen observera öppettiderna: må-to 10:00-12:00

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta oss! 019-764 14 00

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan