Tillbaka till Kultur- och samhällsgeografi

Heidenstams Övralid och prins Gustafs Stjernsund

Innehåll

1890-talet var en storhetstid i svensk litteratur med författare som Gustav Fröding och Selma Lagerlöf. På den här resan uppmärksammar vi Verner von Heidenstam, född i Olshammar i södra Närke men som byggde sitt sista hem Övralid på andra sidan Vättern. Romanen ”Karolinerna” och dikten ”Sverige, Sverige fosterland” är nog mest hågkomna idag. Efter förmiddagskaffet i Farfarsstugan får vi en guidning av nobelpristagaren Heidenstams hem Övralid. Eftermiddagen tillbringar vi i Stjernsund. Efter lunch på Slottscaféet går vi en guidad tur på Stjernsunds slott som flera Bernadotteättlingar ägt. Mest känd är sångarprinsen Gustaf. Stjernsunds slott har en dokumenterad interiör från mitten av 1800-talet. Sista ägaren donerade slottet till Vitterhetsakademin och det är idag förklarat som ett byggnadsminne. Stjernsunds slott är också känt för att ha varit ett mönsterjordbruk där boskapsrasen SRB avlades fram. Vi avslutar dagen med ett besök i Gårdsbutiken för ev. inköp av ägg eller andra jordbruksprodukter.Bra att veta

Avresa från Fredsgatan 08:15 och Eurostop 08:30
Åter i Örebro 17:00

Max 48 deltagare

Pris

Pris: 485 kr

Ansvariga: Gertrud Åsman 070-449 73 56 och Karin Johansson 073-424 58 87I samverkan med Aktiva Seniorer

OBSERVERA
Anmälan kan endast göras via Aktiva Seniorers anmälningsblankett eller genom att besöka eller ringa Aktiva Seniorers expedition, 019-10 29 29. Vänligen observera öppettiderna: må-to 10:00-12:00

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta oss! 019-764 14 00

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare