Tillbaka till För kropp och själ

Föreläsning för företag i Mindfulness

Mindfulness i arbetslivet – vad, varför och hur?

Innehåll
Stressnivåerna tilltar i samhället. Informationsflödena ökar hela tiden och våra hjärnor går nästan ständigt på högvarv utan att ges möjlighet till riktigt vila och återhämtning. Allt fler känner sig stressade, hamnar i utmattningsdepressioner och utbrändhet. Ca 70 000 personer förväntas bli sjukskrivna på grund av utmattning bara i år. Kan vi förhindra detta?

Mindfulness eller medveten närvaro är något som varje barn föds med, men som ofta går förlorat, glöms bort eller motas genom de sätt vi fostras på och genom de krav som ställs i arbetslivet, där egenskaper som plikttrogenhet, villighet att ställa upp och ovilja att lyssna på sina egna kroppssignaler ofta uppmuntras av arbetsgivare. Dessa egenskaper ökar dock samtidigt risken för utmatting och utbrändhet.

Denna föreläsning tar upp varför många av oss, både arbetsgivare och arbetstagare, kan behöva väcka denna förmåga till medveten närvaro till liv igen, samt hur och när det kan ske.
Medveten närvaro är ett sätt integrera återhämtning i livets alla delar. Det är ingen metod i egentlig mening, utan en del av själva livet som behöver uppmärksammas och omhuldas för att vi ska bli hela människor, som ser klart och därigenom kan välja – att gå vidare, eller att släppa taget, om det som sker inom oss och utanför. Medveten närvaro är en förutsättning för att göra goda val och att fatta rätt beslut.
Hundratals artiklar publiceras varje år om mindfulness. Och dessa pekar på många positiva effekter av fenomenet. Till exempel leder praktiserandet till minskade stressnivåer, sänkt blodtryck och bättre sömn, samt även till ökad koncentrationsförmåga, höjd självkänsla och större livskvalitet.

Föreläsningen handlar om hur det kommer sig att mindfulness stadigt sprider sig genom västvärlden, den berättar om dess ursprung och hur den kan omforma våra liv på ett subtilt men samtidigt påtagligt sätt. Deltagarna kommer även att prova på att praktisera själva genom olika övningar.
Om du som arbetsgivare är nyfiken på hur du kan skapa ökad harmoni och minskad stress på arbetsplatsen är detta en föreläsning för dig.

Föreläsare
Karolina Schultz Danielsson är diplomerad yogalärare och mindfulnessintruktör. Hon arbetade senast på en KBT-mottagning i Uppsala där hon sedan 2014 gett kurser i yoga för personer som har eller haft en cancersjukdom, samt för personer med stressrelaterade problem, t.ex. utmattning, oro och ångest. Hon har även gett 8-veckorskurser i Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Bra att veta
För offert och mer information, lämna ditt intresse så kontaktar vi dig.
Antingen träffas ni i våra lokaler på Hamnesplanaden 1, Uppsala eller så kommer vår föreläsare till er på företaget.

Anmälan

Dela med dig av din kunskap, inspirera andra och utvecklas själv! Som kursledare på Medborgarskolan blir du en del av folkbildningen och får en unik möjlighet att dela med dig av ditt intresse och det du brinner för.

Läs mer och ansök här!

Ett seriöst och långsiktigt miljöarbete är en självklarhet för oss på Medborgarskolan. Att välja Medborgarskolan ska vara ett hållbart miljöval. Därför är vi på Medborgarskolan i Mälardalen sedan hösten 2016, miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas.

Läs mer om vårt Miljöarbete

Vi erbjuder professionella utbildningar för professionella människor - nu utökar vi kursutbudet med Företagsutbildningar i hela Mälardalen. Läs mer om lediga tjänster och ansök idag!

Läs mer

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan