Tillbaka till Släktforskning

Kulturvandring i Finnmarken - Guidad tur på Sjutorpsleden

  • Lär dig om släktforskning på nätet
  • Hitta dina rötter samtidigt som du lär dig om släktforskning
  • Lär dig släktforskningsprogram

Upptäck Sjutorpsledens storslagna natur och rika kulturhistoria tillsammans med naturguiden SkogsOla. Vandra längs Finnskogleden som går på både på svensk och norsk mark i västra Värmland och lär dig mer om de sju finntorpen utmed leden, dess innevånare, och deras spännande historia. Turen avslutas vid finntorpet Ritamäki.

Upplägg
Sjutorpsleden är 7,9 kilometer lång vilket vandras under en heldag tillsammans med en guide som visar vägen och stannar för att berätta om Finnmarkens historia, kultur och flora. Stopp görs för fika och lunch.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Vi går i ett lugnt promenadtempo.

Kursledare
Olov Henriksson heter jag, eller SkogsOla som jag också kallas, och är ättling till de finska invandrare som kom hit för 350 år sedan. Jag har studerat mina finska rötter och berättar gärna om skogsfinnarnas spännande och hårda liv och leverne i den nordvärmländska ödemarken. Jag är även utbildad naturguide och har ett brett naturintresse. Att få berätta om stort och smått i naturen under våra vandringar ser jag fram emot. Speciellt intresserad är jag av de ekologiska och kulturella sambanden i vår natur.

Bra att veta
Tag med lunch, fika och kläder efter väder. Du ansvarar själv för att ta dig till och från parkeringen vid sjön Lomsen. Se mer under hitta hit nedan.

Hitta hit
Lekvattnet, väster om Torsby, nära norska gränsen. Från Torsby kör du E16 mot Norge. Vid Lekvattnet och Finnkulturcentrum, svänger du av från E16, åt vänster. Följ skyltningen mot Ritamäki naturreservat. Efter cirka 10 km tar du av till höger och kör ytterligare en kilometer fram till parkeringen vid sjön Lomsen. Det är även parkering för Ritamäki finngård och naturreservat.

Ingen kollektivtrafik.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare