Tillbaka till Svenska

Vardagsmakt & Retorik - Föreläsning

Vill du lära dig skilja på ett dåligt argument och ett bra? Vill du kunna syna politikernas valfläsk? Vill du vinna diskussionen om vem som tar disken efter släktmiddagen?

Välkommen till Medborgarskolans föreläsning i vardagsmakt och retorik.

Retorik är en vetenskap med med minst sagt gamla anor, redan för mer än 2400 år sedan ansåg grekerna läran om talets teknik som enormt viktig för människan och hennes roll i samhället. Från att ha varit ett högt aktat och obligatoriskt ämne i många läroverk under medeltiden och renässansen, förlorade retoriken sin status för att sedan återigen göra sitt intåg efter andra världskriget. Idag är retoriken på stark frammarsch igen, fler människor tävlar om att göra sin röst hörd genom sociala medier och det blir alltmer viktigt att kunna uttrycka sig väl och att granska och ifrågasätta det som rör vårt dagliga liv och vår omvärld.

Men retorik är inte bara att kritisera, det handlar också om en kärlek till talet och att hörsamma och uppskatta de som talar. En god retoriker är nämligen också alltid en god lyssnare. Idag behövs de båda och våra kurser riktar sig både till de personer som vill veta mer om denna tusenåriga tradition och även till de som dagligen möter situationer där talets teknik är av stor vikt. Retoriken är ett verktyg för alla. Dess principer är de samma oavsett om du försöker att avtala fred i krigshärjade länder eller försöker få dottern att diska efter maten.

På vår workshopdag lär du dig grunderna i talets teori och praktik, genom spännande övningar i grupp får du träna dig på att skriva tal som fått Martin Luther King att fälla glädjetårar, du får öva improvisation och debatteknik och du får lära dig företagens allra listigaste knep för att få dig att välja just deras vara.

Anmälan

Använd dig av Europarådets nivåskala och språktest innan du anmäler dig till en kurs. Nivåskalan är indelad i sex steg.

 

 

Enskild undervisning i språk finns på Medborgarskolan

Individuell undervisning

Behöver du konversationsträning, läxhjälp eller extra finslipning inför en resa eller konferens? Tillsammans med ledaren bestämmer ni när ni ska träffas och vilka mål du har.
Ange vilket språk du är intresserad av när du anmäler dig.

Flexibel kursstart

Missade du kursstarten? Du kan börja i språkkursen efter att en kursen har börjat. Du betalar för resterande gånger. Se under respektive språk eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Som student får du 20 % rabatt på alla kurser om du har student-
kort för universitet eller högskola.