Tillbaka till Livsåskådning och filosofi

Medicinsk yoga

MediYoga är en lugn, dynamisk och terapeutisk yogaform med stort fokus på det fysiska, mentala och andliga.
Att denna yogaform är “medicinsk” innebär att det har gjorts ett antal kliniska studier på den och det görs även löpande, inom olika områden som rygg- och hjärtproblem. Dessa studier talar sitt tydliga språk och visar att yogan sänker både stresshormoner, som kortisol, samt blodtrycket – den reducerar stress, helt enkelt.
MediYoga är en terapeutisk yogaform som innebär mjuka lätta fysiska övningar som kombineras med andnings- och koncentrationstekniker.
MediYoga är för alla, oavsett ålder och fysiska förutsättningar.
MediYoga används vid rehabilitering för olika grupper, t ex astmatiker, utbrända, hjärt-kärlproblem, migrän men även för att uppnå inre balans. MediYoga har visat sig vara verksam vid problem med ryggar, axlar och nackar samt sömnstörningar.
Medicinsk Yoga används i vården på Danderyds Sjukhus samt Karolinska sjukhuset. Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder sina cancerpatienter Medicinsk Yoga.

INNEHÅLL
Korta enkla yogaprogram kombineras med djupverkande avslappnings- och andningsövningar för att skapa balans, lugn och harmoni.
Alla övningar utförs lugnt och inkännande, alltid med utgångspunkt utifrån din egen förmåga och kapacitet. För dig som har svårt att sitta på golvet går det alldeles utmärkt att sitta på stol.
Rörelserna är långsamma och kopplas till långa, djupa andetag. Man måste varken vara vig, stark eller snabb – alla utövar yogan efter egen förmåga; oavsett om du har/haft hjärtproblem, är vältränad, överviktig – eller är trött och har en riktigt dålig dag. Förmodligen är det just då du egentligen mår bäst av att yoga.
Yogan är nämligen kraftfull. Den kan vara nyckeln som låser upp dina innersta känslor och låter dem komma upp till ytan. Det är viktigt att vara medveten om.


FÖRKUNSKAPER
Det krävs inga förkunskaper, alla utgår från sin egen förmåga.

LEDARE
Susanne Jonsson är utbildad leg fysioterapeut sedan 1995 och också dipl. massör sedan 1994.
Hon är certifierad yogalärare och för närvarande är hon deltidssjukskriven för stress och utmattning och det är tack vare
yogan som hon har kommit på benen igen och mår bra idag. Yogan har hjälpt till att släppa på muskelspänningar och
hjälpt henne att få lugn i sinnet.


ANVÄND DITT FRISKVÅRDSBIDRAG HOS OSS!
Skatteverket godkänner att du använder ditt friskvårdsbidrag (som de flesta får av sin arbetsgivare) till att gå denna kurs. Gå en eller flera kurser, beroende på hur stort ditt bidrag är. Betala kursavgiften och kontakta oss på 075-241 68 50 / region.syd@medborgarskolan.se och begär kvitto till din arbetsgivare.

BRA ATT VETA
Att medtaga: liggunderlag eller yogamatta, en tjockare kudde att sitta på under
meditation och en filt till avslappningen. Det går bra att hoppa in på kursen efter kursstart

Anmälan

Som student får du 20 % rabatt på alla kurser om du har student-
kort för universitet eller högskola.

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare