Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyg - intensivkurs

 • Grunderna i navigation
 • De vanligaste sjövägsreglerna
 • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

FÖRARINTYGET är det först steget i din teoretiska utbildning inom navigation för att köra båt upp till 12 x 4 m inomskärs i dagsljus.
Kursen kräver förstudier då det är en intensivkurs.

INNEHÅLL & MÅL
Här lär du dig allt teoretiskt om navigering inomskärs. Hur fyrar, sjömärken, skyltar och signaler ser ut och fungerar. Alla väjningsregler som gäller, hur man tyder sjökort, mäter distans och tar ut kompasskurser. Vi studerar båtens säkerhet, utrustning och teoretisk genomgång av olika båtars manöverförmåga. Även lite om t.ex. sjöräddning, sjövett och sjukvård tas upp i kursen.

Kursen avslutas med examination enl. NFB:s, nämnden för båtliv, regler. Du betalar examinatorn 450,- kontant och erhåller din blå intygsbok vid godkänd examination.

UPPLÄGG
Kursen hålls intensivt under en helg:
Fredag 17/11 kl 18.00-21.00
Lördag 18/11 kl 10.00-17.00
Söndag 19/11 kl 10.00-17.00

Vi avslutar kursen med examination på söndagen.

FÖRKUNSKAPER
Minimiålder 12 år.
Kursen kräver förstudier då det är en intensivkurs. Du måste komma väl förberedd och påläst!

KURSMATERIAL/KOSTNADER
Till kursavgiften tillkommer: Båtpraktik (Rekommenderas, men är inget krav) examinationsavgift 450,- samt litteraturkostnad.
Ett komplett förarintygspaket innehåller övningsbok upplaga 14. , Övningssjökort 931, Kort 1, passare, nautisk linjal och modern transportör.
Du köper litteraturen via www.bryggboden.se -utbildningsmaterial för Medborgarskolan Kungälv/Stenungsund (070-2424092) eller www.sjoshopen.se (031-29 20 30).

KURSLEDARE
Bengt Sahlberg är sjökapten och har seglat som befälhavare på handelsfartyg i svensk och nordisk kust-och skärgårdsfart sedan 1984. I början av 2000-talet seglade Bengt även ett antal somrar som skeppare på segelskutan Havden, hon var stationerad i Stenungsund och seglade med elever upp och ner längs Bohuskusten. I mars 2010 gick Bengt i pension och vi är glada att han nu delar med sig av all sin erfarenhet och kunskap. Bengt håller i Förarintyg, Kustskepparintyg, VHF/SRC- och GPS-kurser.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utbildning.

BRA ATT VETA
Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du sedan på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.
Nästa steg i din teoretiska utbildning är Kustskepparintyget som gäller för fritidsbåt över 12 x 4 m inom- och utomskärs i dagsljus och i mörker. Miniålder 15 år.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum ca en vecka före kursen.
Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 5% på www.bokus.com. Rabatten gäller böcker, pappers- och kontorsvaror.

Vill du delbetala kursen? Kontakta oss för mer information.

Anmälan

 • Kurslokal: Medborgarskolan Kungälv, Skomakaren, Triogatan 5, KUNGÄLV (Karta)
 • Ledare: Bengt Sahlberg
 • Start: den 17 november 2017
 • Dag och tid: Fredag, lördag, söndag 18:00-21:00
 • Kurstimmar: 23
 • Tillfällen: 3
 • Kursnummer: 16115
 • Pris: 1995 kr

Köpvillkor

Medborgarskolan Kungälv, Skomakaren KUNGÄLV

Triogatan 5, 44234 KUNGÄLV
Telefon: 0303-180 90

Medborgarskolan Kungälv
Triogatan 5
442 34 KUNGÄLV

0303-180 90
kungalv@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Kungälv

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

0303-180 90

Lokalkontor i Region Väst

Läs höstens nummer on-line eller beställ ditt eget exemplar kostnadsfritt!

Höst 2017

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Dela med dig av ditt intresse och utvecklas tillsammans med andra.

Så kan du bli kursledare