Knopar och splitsar till sjöss

Att kunna lägga till och förtöja din båt på ett säkert sätt är ett måste när du kommer fram till en brygga eller naturhamn. I denna praktiska kurs får du med dig en rejäl verktygslåda om vilka knopar och splitsar som passar vid olika tillfällen, samt vad du behöver tänka på kring val av rep vad gäller hållfasthet, material och kvalitet.

Innehåll
Vi lär oss och går igenom de knopar som ingår inom ramen för förarintyget för båt, bland annat dubbelt halvslag, skotstek och pålstek. Vi testar även att splitsa och går igenom olika typer av rep, säkerhet och förvaring. Till sist visar vi också några tips på hur du kan gå vidare och lära sig mer om knopar.

Upplägg
Vi lägger det mesta av tiden på att praktiskt demonstrera och träna på olika knopar. Då de flesta knoparna tillämpas utomhus kommer även kursen att genomföras utomhus.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Håkan E. Berg gick en klättringskurs för drygt 25 år sedan där en liten del handlade om rep och knopar. När han senare köpte en bok om knopar tog intresset för fart för hur man kan använda knopar i olika vardagssituationer. Håkan har tidigare hållit workshop i hur man kan använda knopar.

Kursmaterial
Material ingår i kursavgiften.

Bra att veta
Vid kallt väder, ta med varma kläder då vi är utomhus och inte rör oss speciellt mycket. Vi otjänligt väder kör vi inomhus.

I kurstiden ingår paus för fika. Kyl och micro finns att tillgå.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.

Anmälan

Söker du replokal?

Har du ett band men ingenstans att repa? På Medborgarskolan har vi replokaler och musikhus runt om i landet. Lokalerna är öppna för alla åldrar och här spelar du musiken du själv vill. Vissa av lokalerna är komplett utrustade, perfekt för dig som som precis börjat med musiken. Vi har lokaler i Karlstad, Säffle och Örebro.

Inom Medborgarskolans bandverksamhet finns idag hundratals musiker, unga som gamla, från hårdrock till folkmusik. Banden får bland annat hjälp med lokaler, utbildningar, material och coachning.

Kontakta Eva Olsson, 076-317 81 92, eva.olsson@medborgarskolan.se

Söker du nytt jobb? Se våra lediga tjänster.

Se aktuella lediga jobb på Medborgarskolan

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan