Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyg för båt

 • Grunderna i navigation
 • De vanligaste sjövägsreglerna
 • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

Ta "båtkörkortet" genom en förarintygsexamen, grundkursen inom sjöliv för dig som är nybörjare, eller nästan nybörjare på båtar.
För att du ska kunna färdas säkert med båt fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett, sjöväder och miljövård. Styrbord, babord, prickar och enslinje - begreppen är många att hålla reda på. Allt blir enkelt att förstå när en kunnig ledare undervisar. Du lär dig navigera inomskärs med en mindre fritidsbåt. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. I kursen erbjuds även ett praktikpass.

UPPLÄGG
Vi träffas tisdagkvällar under 10 veckor samt ett examinationstillfället (vanligtvis samma veckodag som kursen). Uppehåll i kursen v 46 och 47 då kursledaren har semester.
Båtpraktiken som erbjuds ligger oftast under en lördag eller söndag, datum för det bestäms i samråd med gruppen. Praktikpasset tar ca 4 timmar att genomföra.

LEDAREN:

Alla våra ledare har genomgått Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Vi har ett ledarutvecklingsprogram som en del av vårt kvalitetssystem. Där erbjuder vi alla ledare kontinuerlig möjlighet till såväl personlig som pedagogisk/metodisk utveckling.

FÖRKUNSKAPER
Minimiålder 15 år. Inga förkunskaper behövs men då takten i kursen är hög behöver du vara studiemotiverad. Vana av att vara på sjön är en fördel.

KURSMATERIALET
Navigering o sjömanskap grundbok, Jonas Ekblad + övningsbok, övningssjökort 616, passare o transportör kan du till exempel köpa hos nätbokhandeln bryggboden.se. Materialet ska du ta med till 1:a gången.
Kostnad för kursmaterial (ca 700 kr), examination (två examinationstillfällen om vardera 450 kr) och eventuell praktiktur (450 kr) tillkommer, i praktiken ingår fika.

BRA ATT VETA

Fr o m 1/1 2017 följer vi de nya reglerna från Nämnden för båtlivsutbildningar kring vad som ska ingå i examen för förarintyg. Vid godkänd examination får du en stämpel i din blå intygsbok, denna fyller du på med alla navigationsintyg du gör. Boken är skriven på svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Hyr du båt utomlands är boken ett måste.

Du som är medlem i en båtklubb får 10% rabatt på kursavgiften, om du uppger ditt medlemsnummer.

Kallelse kommer ca en vecka innan kursstartdatum som en bekräftelse på kursstart. Med kallelsen kommer även fakturan på kursavgiften. Du kan även delbetala kurser, ange detta vid anmälan.

Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss.

Anmälan

 • Kurslokal: Norrköping Medborgarskolan, Tunnbindaregatan 8, NORRKÖPING (Karta)
 • Ledare: Rolf Alm
 • Start: den 26 september 2017
 • Dag och tid: Tisdag 18:00-20:30
 • Kurstimmar: 30
 • Tillfällen: 10
 • Kursnummer: 82654
 • Pris: 1995 kr

Fullsatt

Norrköping Medborgarskolan NORRKÖPING

Tunnbindaregatan 8, 60005 NORRKÖPING
Telefon: 075-241 68 30

Medborgarskolan Norrköping-Söderköping
Tunnbindaregatan 8
602 21 NORRKÖPING

075-241 68 30
norrkoping@medborgarskolan.se

Kontakta Medborgarskolan Norrköping

Inga problem!

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

075 - 241 68 30
(Regionens kundtjänst)

Rabatter för dig som läser på Medborgarskolan

Om du går en kurs hos oss kan vi erbjuda dig rabatter bla. på kurslitteratur.

Rabatter på böcker och båtförsäkring

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan