Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyg, helg

  • Grunderna i navigation
  • De vanligaste sjövägsreglerna
  • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

Har du köpt båt eller tänkt att hyra och ser fram emot att tillbringa din semester på sjön, men tycker att du inte har tillräckligt med kunskap? För att få de kunskaper du behöver för turer i innerskärgården ska du ta Förarintyget. Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Med kunskapen du får när du tagit ditt Förarintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll
Förarintyg innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. I kursen ingår båtpraktik som följer NFBs rekommendationer (värde 650 kr) då får du pröva dina nya kunskaper i verkliga situationer, och mycket av det du lärt dig i klassrummet kommer att falla på plats. Datum för praktikpass får du i början av kursen.

Upplägg
Två lördagar teori samt ett tillfälle för praktik. Föreläsningen "Väder till sjöss" med Anna Geidne, meteorolog och navigationslärare ingår i kurspriset. Det är bra om du kan göra övningsuppgifter mellan lektionspassen. Kursdatum: Lördagen 21/10 och 28/10 kl. 09.30-16.30, samt ett praktikpass troligvis helgen därpå, eller enligt överenskommelse med läraren. Efter avslutad kurs anordnas prov för Förarintyg. Kostnad för detta är 450 kr och betalas till förhörsförrättaren från NFB. För att få examineras för Förarintyget ska du fylla minst 12 år innevarande år.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Materialet finns på plats vid första tillfället och det du tar emot faktureras i efterhand. Vi använder boken "Fritidsskepparen".
Kostnad för att skriva upp för Förarintyget är 450 kr och betalas vid provtillfället. Du ska ha fyllt 12 år för att skriva prov.

Utvecklingsmöjligheter
När du har tagit Förarintyget kan du fortsätta med Kustskepparintyget, SRC/VHF eller Radarintyget. Vill du lära dig att hantera mindre fel på din motor ska du gå Båtmekanikerintyget.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln:
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Intensivkurs för dig som vill lära dig alla grunderna inom sjölivet!

Läs mer och anmäl dig här!

Lär dig grunderna i navigation, sjövägsregler, säkerhet till sjöss, sjöväder och sjömanskap. Efter kursen anordnas prov för Förarintyg.

Visa kursstarter

Meterolog Anna Geidne, erfaren seglare och navigatör berättar om vädret till sjöss.

Väder till sjöss

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!