Tillbaka till Kombinerat förar- och kustskepparintyg

Kombinerat Förarintyg / Kustskepparintyg

Har du köpt båt eller tänkt att hyra och ser fram emot att tillbringa din semester på sjön, men tycker att du inte har tillräckligt med kunskap? För att få de kunskaper du behöver för turer i innerskärgården ska du ta Förarintyget. Ett Förarintyg visar att du har grundläggande teoretiska kunskaper och förmåga att framföra en fritidsbåt inomskärs och i kustnära vatten. Med Kustskepparen kan du navigera utomskärs och till havs och har du en båt som är minst 4 x 12 meter så är Kustskepparintyget ett krav.
Med kunskapen du får när du tagit ditt Förarintyg/Kustskepparintyg blir din båtfärd både roligare och säkrare.

Innehåll
Grunderna i navigation
Sjövägsregler
Säkerhet till sjöss
Sjöväder och sjömansskap för en säker färd inomskärs
Navigering utomskärs och till havs
Mörkernavigering
Säkerhet ombord
Principerna för GPS, radar och SRC.

Upplägg
Tretton sammankomster varav föreläsningen " Väder till sjöss" med meterolog Anna Geidne ingår.
OBS! Förarintyg samt intyg om genomfört praktikpass för Förarintyg är ett krav för att få Kustskepparintyg. Under kursens gång anordnas prov för Förarintyg och efter avslutad kurs anordnas prov för Kustskepparintyg.
Praktikpass, dagernavigering och mörkernavigering, anordnas under kursens gång. Kostnad för praktikpass tillkommer.

Förkunskaper
Inga formella förkunskaper krävs. Men det är dock bra om du varit en del på sjön eller har ett gammalt förarintyg som behöver friskas upp.

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial
Materialet finns på plats vid första tillfället och faktureras i efterhand, ca 575 kr. Vi använder boken "Fritidsskepparen".
Provkostnad Förarintyg, 450 kr och Kustskepparintyg, 450 kr betalas direkt vid provtillfällena till förhörsförättaren. För att få examineras för Förarintyget ska du fylla 12 innevarande år. För att examineras för Kustskepparen ska du fylla 15 år innevarande år.

Utvecklingsmöjligheter
När du har Kustskepparintyg, Radarintyg, SRC/VHF, Sjukvård och olycksfall ombord, Brand och Författningskunskap kan du skriva prov för Fartygsbefälsexamen klass VIII, som passar för dig som vill köra båtcharter eller taxibåt. Om du planerar en tur i Medelhavet är det Utsjöskepparen som du behöver.

Bra att veta
Medborgarskolan samarbetar med Svenska Sjö.
När du tagit Förarintyget eller Kustskepparintyget och dessutom är medlem i en båtklubb så får du 20% rabatt på försäkringspremien hos Svenska Sjö. Kontakta Svenska Sjö för att tillgodogöra dig rabatten.

Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 5% rabatt på www.bokus.com.
I Akademibokhandelns butiker kan du under samma period erhålla 10% rabatt på böcker, papper och kontorsvaror.

Anmälan

Nu kan även barn 8-12 år få lära sig hur man får en trygg och rolig vistelse i skärgården!

Läs mer och anmäl här!

Du har tagit ditt Förarintyg och känner att du vill ge dig ut på öppna hav eller kanske åka båt när det är mörkt ute, då ska du ta Kustskepparintyget.

Visa kursstarter

Öka dina kunskaper inom segling, och skaffa dig ett seglarintyg. Vi har både steg 1- och steg 2-kurser. Läs mer om kurserna här!

Missa inte att vi erbjuder online-kurser i bland annat Förarintyg och Kustskepparintyg.

Läs mer om våra online-kurser!