Tillbaka till Gitarr och elbas

Elbas - Jazz och Blues fortsättning

En fortsättningskurs med inriktning Jazz och Blues

Innehåll och upplägg
Vi fortsätter med blues, alltifrån gamla godingar till nya modernare rockblueslåtar. Riff ,”sväng” och många varianter på basgångar. Vi övar på walking bass och lär oss Jazz Standards med hjälp av ackordanalys. Skalor, jazzharmonik, improvisation, rytmik. Swing, bossa, ballader, jazzblues, jazzvals.

På lektionerna varvar vi teknik- och rytmikövningar, teori, skalor, melodispel och komp, och har garanterat roligt tillsammans! Vi spelar i grupp, och anpassar nivå och takt efter gruppens behov. Vi träffas en gång per vecka, och du får ut mer av kursen om du avsätter tid för att träna hemma mellan gångerna.

Förkunskaper
Du bör ha spelat motsvarande två terminer och kunna hitta toner hyfsat på greppbrädan. Du behöver vara bekväm med dur- och mollskalan (samt gärna fler kyrkotonarter), och ha koll på grundton, ters och kvint, notvärden, ackordanalys och tabulatur.
Är du ny i gruppen vill vi gärna att du berättar vid din anmälan hur mycket du spelat tidigare, om du spelar något annat instrument och om du kan noter och tabulatur.

Kursledare
Bengt Jonasson är erfaren kursledare och yrkesverksam heltidsmusiker. Som basist spelar han bland annat med Dan Reed, Gunnel Mauritzson Band,
Klas Toresson och André Ferrari. Bengt har en förkärlek till melodi- och ackordspel på elbas, och han har gjort ett flertal solobaskonserter i Skandinavien och England. Sin egen utbildning har han bland annat från Kungliga Musikhögskolan.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

Kursmaterial
Du tar med ditt eget instrument. Har du en gammal elbas och är osäker på kvalitén är det klokt att gå till en butik för att be om råd, och kanske byta strängar. Din kursledare sammanställer material anpassat efter gruppen. Beroende på gruppsammansättningen tas sedan beslut om ni också ska köpa en kursbok.

Utvecklingsmöjligheter
När kursen är slut kommer du att erbjudas en fortsättningskurs med liknande upplägg. Vill du få ut mer av ditt musicerande rekommenderar vi kursen "Musikteori i praktiken", där du i praktiska övningar får en chans att upptäcka hur musik blir till - harmonier, rytmer, ackord och noter. En kortare kurs som du kan kombinera med din instrumentkurs, eller gå separat.

Bra att veta
Som basist är man ofta efterlängtad i våra "Spela i band kurser" och många kombinerar, eller varvar, en kurs i sitt huvudinstrument med att spela i ett av våra band.
Du som går en instrumentkurs i grupp har möjlighet att boka på en extra privatlektion om 30 minuter i anslutning till kursen. Bra om du missat en gång, om du tyckt något var knepigt och vill ha lite extratid, eller om du har något eget projekt du vill ha feedback på. Lektionen bokar du genom din kursledare, pris 385 kr/gång.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/Anmälan

Drömmar om att spela i en saxofonkvintett? Här får du chansen att träna upp ensemblespel, lyssna och samspela.

Saxofon

Läs om Marianne som går både på Gitarrkurs och Spela i band – blues.

Marianne Forsell, deltagarintervju

Är nybörjare eller har hållit på ett tag? Läs mer om våra olika gitarrkurser och hitta kursen som passar just dig!

Gitarrkurser

Upplev njutningen med att spela ett stråkinstrument.

Se alla kurser här