Tillbaka till Släktforskning

Släktforskning i Finland

  • Lär dig om släktforskning på nätet
  • Hitta dina rötter samtidigt som du lär dig om släktforskning
  • Lär dig släktforskningsprogram

Som svensk har du med största sannolikhet dina rötter förgrenade över många nationsgränser. Att söka information om släktingar ser olika ut i olika länder, här får du veta hur du kan hitta uppgifter om dina förfäder i Finland.

Innehåll och mål
I Finland har både frivillig och ofrivillig omflyttning skett bland människor genom seklerna. Nationsgränsen har flyttats, släkter splittrats, och i de flesta släkter är några livsöden kända, andra har försvunnit i glömska. Finland har varit en del av det svenska riket, men har också varit ett autonomt storfurstendöme inom det ryska riket och blev först 1917 en självständig nation. Kursen omfattar lite historia om Finland, för att sedan gå in i de finska kyrkoarkiven som finns att tillgå på internet. För att förstå drivkrafterna och levnadsförhållandena för de människor som gått före oss är kursens ambition att presentera släktforskningen i en historisk och kulturell kontext.

Upplägg
Vi börjar med en översikt över Finlands historia, för att förstå historiska och kulturella sammanhang. All släktforskning som berör personer med anknytning till Sverige börjar i svenska arkiv. Detta gäller även personer som ut- eller invandrat. Vi gör därför en repetition av hur och var man letar i Sverige, innan vi går vidare med hur du kan söka i arkiv i Finland. Du utgår alltid från dig själv och letar bakåt. Börjar du i stället "från andra hållet" är det lätt att hamna fel och upptäcka att du forskat på fel person, en namne eller någon som bott på samma plats som din släkting. Du kommer att känna igen mycket från den forskning du redan har gjort i svenska arkiv, men det finns flera skillnader, och det tar lika lång tid att släktforska i Finland som i Sverige. Du arbetar inte på dator under själva kurstillfällena, men när du kommit en bit på väg är du välkommen att i samråd med din kursledare ta med en egen laptop.

Förkunskaper
Du måste ha kunskaper motsvarande en grundkurs i släktforskning, och det är viktigt att du dokumenterat din släktforskning i ett släktforskningsprogram på din dator. Du behöver vara van vid att söka information via datorn.

Kursledare
Marianne Jonasson är erfaren kursledare i släktforskning och har vidareutbildat sig inom ämnet på universitetsnivå.

Kursmaterial
Du behöver ha ett fungerande släktforskningsprogram där du dokumenterat din släktforskning så långt du kommit.

Bra att veta
Du behöver inte kunna finska för att släktforska i Finland! Mycket arkivmaterial finns på svenska och arkiven är upplagda på liknande sätt som i Sverige.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

En introduktionskväll till släktforskning, där vi också tar upp DNA, immigrantforskning och att släktforska i andra länder.

Anmäl dig här!

Behöver man gå en kurs i släktforskning när allt verkar finnas på nätet? Mängden av information gör att man lätt hamnar snett och börjar följa fel Per Persson, samla på någon annans släktingar eller missa barn på bygden och okända föräldrar.

Släktforskning grund och fördjupning, Släktforskning online, Släktforskning i Finland

Se kommande kursstarer

Med ett presentkort från Medborgarskolan kan mottagaren själv välja och vraka från vårt breda utbud av kurser och föreläsningar.

Ge bort ett presentkort

Liv i universum/ Erik Zackrisson, Överlev i vildmarken/ Lars Fält, Kärlekens koreografi/ Allan Linnér och Anders Nyman, Om oro/ Anna Kåver, Psykologi i vardagen/ Jonas Ramnerö och Tobias Lundgren, Nordisk mytologi/ Katarina Harrison Lindbergh

Visa alla föreläsningar