Tillbaka till Förarintyg båt

Förarintyget steg 1

  • Grunderna i navigation
  • De vanligaste sjövägsreglerna
  • Tips om lämplig utrustning ombord

Med mera...

Förarintyg – säkerhet på sjön!
Har du eller ska du skaffa båt? I så fall kommer du att ha fantastiska somrar framför dig. Sverige har en av världens vackraste skärgårdar och flera stora insjöar. Du och din familj, dina vänner eller du på egen hand kan ge er ut och uppleva tystnaden, naturen och känna hur lugnet infinner sig. Kvällarna kan fyllas med fiske, upptäcktsfärder i naturhamnarna, kvällsmat på solvarma klippor och solnedgångar ackompanjerade av vågsvall.
Frågan om ett obligatoriskt båtkörkort har diskuterats och utretts i flera år nu och det är tveksamt om det kommer att införas. Däremot är det troligt att vi får ett utbildningskrav som är relaterat till hög fart under de närmaste åren. Hur det än blir så är det självklart viktigt att alla ombord kan hantera båten. Förarintyget är det första steget i det du behöver känna till för en säker och roligt båtfärd inomskärs och i skyddade vatten.


Innehåll och mål
Kursen innehåller grunderna i navigation, de vanligaste sjövägsreglerna, säkerhet till sjöss, sjöväder, sjömanskap, tips om lämplig utrustning ombord, läsa sjökort och lägga ut kurser mm. Begreppen är många att hålla reda på, men allt blir enkelt att förstå med hjälp av en erfaren ledare. Vi varvar teori med övningar och sjökortsarbete. Innehållet omfattar det du behöver för att kunna klara förarintyget. Efter avslutad kurs anordnas examination.

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Minimiålder för examination är 12 år.

Kursledare
Vår kursledare är Patrik Seppälä som är ny ledare inom ämnet navigation här i Ludvika. Patrik är själv mycket intresserad av sjöliv och navigation så han kommer att lotsa dig i rätt riktning.

Kursmaterial
Vi använder Fritidsskepparen, finns att köpa på Adlibris eller Bokus.
Passare, transportör, sjökort, förare osv finns att köpa på Bryggboden ( http://www.bryggboden.se ) eller Nautiska Magasinet ( http://www.nautiska.se/ ).

Bra att veta
Vi startar kursen så fort vi fått in minst 6 deltagare.

Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för båtlivsutbildning) regler.

Kostnad för examination tillkommer med 450-. Avgiften betalas direkt till förhörsförrättaren.

Medborgarskolan har utbildat båtfolk i 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser.

För säkerhets skull - vänd dig till oss! För en säker färd inomskärs ska alla kunna hantera båten.

Anmälan

Stort grattis säger vi till Christer Lidén som är utsedd till Årets Kursledare 2016 av Medborgarskolan Region Mitt!

Läs mer

Följ oss på Facebook..

Så får du uppdateringar om arrangemang och kurser där du bor!

Medborgarskolan på Facebook

90-åriga Anna-Märta engagerar diskussionspigga pensionärer.

Läs vidare

Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund. Vi förbättrar människors liv genom ny kunskap.

Läs mer om Medborgarskolan