Tillbaka till Matlagningskurser

Persisk matlagning

Vilken är den vackraste maträtten? Svaret på den frågan kan mycket väl komma från det persiska köket som inte bara smakar och doftar fantastiskt av kryddor som saffran, gurkmeja och kanel men också är visuellt inspirerande och färgsprakande.
Det persiska köket har gamla anor. Typiska persiska huvudrätter är kombinationer av ris med kött, som lamm, kyckling eller fisk och grönsaker, olika örter och nötter. Färska gröna örter används ofta tillsammans med frukter som plommon, granatäpple, kvitten, aprikos och russin. Allt doftar av karakteristiska persiska aromer som saffran, torkad lime, kanel, och örter som används i många rätter.

Sagt om maten; "Persiskt kök är ett fyrverkeri av smaker från kryddörter och frukt med doft av gurkmeja och saffran. Ris kokat på persiskt vis ger ett oändligt antal rätter, begränsningen är den egna fantasin."

Innehåll
Under en inspirationskväll lagar vi tillsammans några traditionella persiska rätter. Vi kommer att bekanta oss med kryddningar och gå igenom en av de viktigaste råvarorna i den persiska matlagningen; riset, som har ett speciellt tillagningssätt. Vi kommer även gå igenom dekorationer av maträtterna på persiskt vis, det är en stor del av det persiska köket. Vi kommer också att gå igenom de typiska kryddor och råvaror som används under matlagningskursen.

Upplägg
Kursdeltagarna arbetar i mindre grupper och får olika uppgifter enligt recept. Kvällen avslutas med gemensam måltid, därefter hjälper alla till att duka av och diska det sista av kärl och porslin.

Förkunskaper
Alla är välkomna

Kursledare
Maryam Madaresi kommer från Iran och flyttade till Sverige som 18-åring. Hon har ett starkt intresse för matlagning och har stor kunskap om det persiska köket. Hon tycker om att experimentera med nya smaker och blandar gärna dofter, smaker och färgerna i de persiska rätterna med andra matkulturer.
Få en försmak av kursen! Maryam finns på Instagram, @maryresi, där vi kan bli inspirerade av de fantastiska rätter hon lagar.

Kursmaterial
Kostnad för råvaror, recept och material ingår i avgiften.

Utvecklingsmöjligheter
Det finns gott om andra matlagningskurser på Medborgarskolan. Se vårt kursprogram på webben och hitta det som passar dig.

Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.
Läs mer om hur du gör på http://www.medborgarskolan.se/toppmeny/kurser-forelasningar/rabatt-pa-kursmaterial/

Anmälan

Surdegsbröd, fikabröd, glutenfritt bröd – lär dig baka riktigt gott bröd på någon av våra kurser!

Se alla kurser

Indien – curryns och den vegetariska matens förlovade land. Olika språk, religioner och kulturer har präglat seder, bruk och maträtter. Grönsakerna och de vegetariska rätterna dominerar.

Indisk matlagning

Föreläsning med Ulrika Hoffer om hjärnvänlig kost och ett lustfyllt förhållande till mat som håller oss pigga, skärpta, smarta och på bra humör!

Anmäl dig här!

Lär dig dig laga, smaka. Framförallt gröna råvaror som hettas upp till 42 grader. Mat vi mår bra utav. Gott, färgstarkt och med rätt näringst��nk.

Läs mer om kursen här