Tillbaka till Kustskepparintyg

Kustskepparintyg

  • B-körkort på sjön
  • Nu kan du lämna skärgården och segla på öppet hav
  • Segla/kör en båt som är längre än tolv meter och bredare än fyra meter

Kustskepparintyget är en påbyggnadsdel av förarintyget som intygar att du rätt att framföra båtar längre än 12 meter och bredare än 4 meter. Vanligtvis är kustskepparintyget ett krav när man ska hyra båt i andra länder på ex sin semester.

Innehåll
Du lär dig mer om navigation, sjökortsarbete och sjösäkerhet för gång utomskärs och på öppet vatten. Sista sammankomsten avslutas med examination enligt nämnden för båtlivsutbildnings regelverk. Kostnad för examinationen tillkommer med 350 kronor och betalas direkt till förhörsförrättaren. När du har avlagt examinationen kan du visa på att du har teoretiska kunskaper inom sjövägsregler, navigation, båtlivskunskap samt hur du framför ett fritygsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt.

Upplägg
Kursen går en gång i veckan under fyra sammankomster på samma dag och tid. Eventuella lov eller uppehåll bestäms tillsammans i gruppen och med ledaren vid kursens första tillfälle. Kursen omfattar ca 8x45 minuter per kurstillfälle ex 60 minuters lunchpaus.

Förkunskaper
Du behöver ha haft ditt förarintyg för båt i minst en månad och vara över 15 år.

Kursledare
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds kontinuerligt möjlighet att delta i vårt interna utbildningsprogram.

Kursmaterial
Vi använder oss av boken Kustskepparintyg med ISBN: 9789197606608. Köp din bok så snart du får hem din kallelse. Du beställer den enklast via Bokus.com. Tänk på att ta med dig legitimation och intygsbok till examinationen.

Bra att veta
Praktikpass tillkommer. Båtkostnad 150 kronor.
Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum ca en vecka innan kursstart.

Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid anmälan att du önskar delbetala.

Anmälan

Det går ofta bra att hoppa på i efterhand - ring oss!

0300-69 01 70

Lokalkontor i Region Väst

Någonstans i vårens kursutbud finns en kurs som är för bra för att vara sann, lite för knäpp, lite för udda. Kan du hitta den?

Tävla om 5 st presentkort á 1 500 kr!

Vi hjälper dig att knyta nya kontakter med arbetsgivare, hitta dolda jobb och vässa ditt jobbsök — utifrån dina behov. Tillsammans når vi längre.

Stöd och matchning

Medborgarskolan är indelat i åtta regioner. Varje region har ett regionkontor och ett antal lokalkontor. Medborgarskolans förbundskansli ligger i Uppsala.

Kontakta lokalkontor