Varierad och avspänd humorstund med Martin Lagos

Martin Lagos utsågs 2011 till bästa nykomling inom svensk ståuppkomik och har utöver humorn erfarenhet av såväl teaterscenen som radio och film. Uppdraget häromsistens: Låt drygt 300 personer i folkbildningens tjänst få inleda sin torsdag med några riktigt goda skratt. Och jodå, roligt blev det!

Med svensk mamma och chilensk pappa plockar Martin Lagos genomgående hem många sköna humoristiska poänger på kulturella olikheter i familjen och släkten. Han belyser också på ett småtokigt träffsäkert sätt ungdomars attityd till sociala medier, möjliga konsekvenser av sin sejour som engelsklärare i Colombia och skojar med både norrlänningar och halvfinnar med god fingertoppskänsla.

Martin Lagos styrka är att han till skillnad från flera av sina kollegor i branschen inte överanstränger sig för att vara störst och bäst och roligast i världen. Det är en oerhört befriande och bra egenskap att med så enkla medel som dialekt och tonfall kunna höja humornivån på stundtals ganska alldagliga ämnen ordentligt.

Han lyckas väl med att anpassa sitt anförande till målgrupp och tidpunkt och kommer tack vare sin avslappnade inställning undan med hedern i behåll även vid de tillfällen då han inte drar ner de största skrattsalvorna.

Jag hoppas innerligt att han klarar att bibehålla sin vinnande ton genom karriären. Så att även kommande scenupplevelser av Martin Lagos blir lika härliga och träffsäkra med den sköna känslan av spontanitet som denna, den allra första bekantskapen.

+ Att skämta om Gällivare utan att nämna byxmode är faktiskt en bedrift. :-)

- Nej, vissa skämt är inte helt okej och allt träffar inte riktigt mitt i prick, men det inser Lagos själv omgående på ett trivsamt sätt.

Betyg

Sigrid Josefsson, Medborgarskolan Karlstad