Gå en kurs i dragspel! Dragspel är ett fantastiskt instrument, speciellt om man älskar franska valser, argentinsk tango, irländska jigs eller varför inte en Evert Taube-vals?

Dragspelskurs – lär dig spela dragspel

Har du en förkärlek till franska valser, irländska jiggs, argentinsk tango eller möjligtvis klassisk vals à la Evert Taube? Då kan dragspelet vara det rätta instrumentet för dig! Det är aldrig för sent att lära sig en ny färdighet, och hos oss på Medborgarskolan finner du dragspelskurser på flera nivåer. Efter avslutad kurs är vår förhoppning att du funnit glädje för dragspelandet, och att du fått en stadig grund att stå på för vidare utveckling och spel.

Dragspelet är ett fantastiskt musikredskap oavsett om du vill spela folkmusik, klassiskt, jazz, tango eller moderna låtar. På våra kurser i dragspel får du som är nybörjare möjlighet att lära dig behärska detta mångsidiga instrument, och om du redan kan grunderna erbjuder vi även spännande utvecklingskurser. Utveckla dina kunskaper hos oss, vidga din egen repertoar och upptäck instrumentets spännande möjligheter!

Olika dragspelskurser på Medborgarskolan

Drömmer du om att lära dig spela dragspel? Medborgarskolan erbjuder en rad olika dragspelskurser för såväl nybörjare som mer erfarna dragspelare. Här får du chansen att spela, utvecklas och lära dig mer om instrumentet – antingen genom enskilda lektioner eller tillsammans med andra elever.

Alla har olika inlärningsstilar, och detta är något som vi på Medborgarskolan lägger stor vikt vid. Vi erbjuder därför alltid möjligheten till individuell undervisning, vilket betyder att du som elev lägger grunden till hur själva undervisningen utformas. Vill du lära dig spela knappdragspel eller pianodragspel? Lär du dig bäst genom fysisk undervisning eller lektioner på distans? Här får du alla möjligheter att lära på ett sätt som passar dig!

Dragspelets historia

År 1822 tillverkade Friedrich Buschmann ett instrument som hade dragspelets grundprinciper. Det allra första, riktiga dragspelet patenterades dock år 1829 av Cyrill Demian under namnet Akkordion. Till en början var dragspelen enradiga och växeltoniga med två olika ackord i basen, och det var inte förrän en tid senare som två- och treradiga modeller började tillverkas. Det första pianodragspelet lanserades runt år 1910.

Förr i tiden var det inte ovanligt att människor inom finkulturella kretsar såg ner på dragspelsmusik. Instrumentet anklagades till exempel för att ha tagit död på den så kallade “äkta” folkmusiken, och kritiker ansåg att dragspelet var så pass undermåligt att det inte hörde hemma i populära musikcirklar. Motståndet har lyckligtvis lättat på senare tid, och idag ser många charmen med detta unika blåsinstrument!

Pianodragspel och knappdragspel

Det finns i regel två olika sorters dragspel, och de har fått sina namn efter utseendet på den så kallade diskantsidan av instrumentet. På ett pianodragspel ser diskantsidan ut som ett vanligt piano med vita och svarta tangenter, och med den här typen av spel krävs det en utsträckt handställning och fler förflyttningar för att kunna nå alla tangenter. Varje tangent representerar en egen ton.

Ett knappdragspel har i sin tur runda knappar som är placerade diagonalt i flera rader. På denna typ av dragspel finns samma ton representerad av flera knappar, vilket betyder att handställningen i princip alltid ser likadant ut. Handens läge kan däremot behöva flyttas uppåt eller nedåt emellanåt.

Basknapparna och basen är likadant konstruerade på båda varianter. Vid dragspelarens fingertoppar sitter basknapparna som ger ifrån sig grundtoner, och snett nedanför dessa ligger de motsvarande ackorden. Du spelar med vänster hand på bassidan och med höger hand på diskanten, och till en början är det inte ovanligt att tycka det är svårt att hitta rätt knappar. Vissa basknappar har lyckligtvis särskilda markeringar som låter fingrarna känna sig fram vid behov.

Mitt emellan bassidan och diskantsidan finner du den viktiga bälgen. När bälgen hålls hoptryckt är dragspelet tyst och knapparna stumma. Du behöver med andra ord hålla bälgen i rörelse för att skapa en luftström och på så vis bilda toner. Små rörelser ger svagare toner medan kraftfulla rörelser kan skapa mäktiga crescendon.

Lär dig av våra erfarna och skickliga kursledare

På våra nybörjarkurser får du lära dig dragspelets grunder på en lagom stimulerande nivå, och det finns dessutom möjlighet att ge önskemål om repertoar. Genom våra olika fortsättningskurser inom dragspel får du i sin tur chansen att utgå från en redan känd repertoar, och därefter hitta en nivå som stimulerar och utmanar just dina färdigheter. Det begränsade deltagarantalet på våra gemensamma lektioner ger såklart gott om utrymme för individuell feedback.

Våra kursledare har gedigen erfarenhet och bred kunskap när det kommer till dragspelet, dess teknik och möjligheter. Vi har även ett så kallat ledarutvecklingsprogram där alla lärare får kontinuerlig möjlighet till personlig utveckling inom sitt pedagogiska arbete. Du kan med andra ord känna dig helt trygg med vetskapen att våra kursledare delar med sig av sina kunskaper på ett såväl engagerande som lättförståeligt och inspirerande sätt.

Vårt utbud inom Dragspel

Din sökning"" visar 9 resultat i

Sortera på:

Läs vidare om "Dragspel, enskild undervisning"
Kurs
Nyhet

Dragspel, enskild undervisning

Ort: PiteåStartdatum: 24 Sep 2024Tid: 15:00-19:45Antal tillfällen: 8 st tillfällenDagar: TisdagarPris: 1 595 kr
Läs vidare om "Dragspel, enskild undervisning"
Kurs
Individuell undervisning

Dragspel, enskild undervisning

Ort: GöteborgStartdatum: Tid: Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: Pris: 4 945 kr
Läs vidare om "Dragspel, Distanskurs"
Kurs
Individuell undervisning

Dragspel, Distanskurs

Ort: DistansStartdatum: Tid: Antal tillfällen: 10 st tillfällenDagar: Pris: 4 945 kr

Relaterade artiklar

Ämnen inom musik

Utforska ämnesområde