David – kursledare gitarr

- Jag har världens bästa jobb. Jag älskar musik och tycker fortfarande att det är lika roligt att lära ut till andra, säger David Rice kursledare i musik hos Medborgarskolan sedan sexton år.

Tusentals deltagare

David har mest kurser i solosång, el- och akustisk gitarr samt elbas. Men även i bodhran (irländsk handtrumma), irländsk banjo och mandolin. Han har haft tusentals kursdeltagare genom åren. Mest enskilda elever, fyrtio till femtio per termin, men också grupper i framför allt gitarr.

Åldrarna är blandade, men flertalet ligger mellan fjorton och trettio år, med ungefär lika många tjejer som killar. Den yngsta var tio år och den äldsta sjuttiosex år.

Måste vara intresserade

- Många föräldrar ringer och vill anmäla sitt barn till en musikkurs. Men barnen måste själva vara intresserade, annars blir det inget bra resultat, framhåller David.
Allra bäst tycker han det är att ta sig an enskilda elever. Ungdomar som sjunger eller spelar lite grann, men vill komma vidare.

- Det är lättare att enskilt rikta in sig på vars och ens intresse. I en grupp måste samtliga få tillräcklig uppmärksamhet för att kunna hänga med. I en gitarrgrupp är det därför en fördel om alla är nybörjare eller står på ungefär samma nivå.

Många vill komma längre

Drivkraften att satsa på en musikkurs hos Medborgarskolan varierar. En del vill kanske bara lära sig att sjunga och spela till husbehov, medan andra vill komma längre.
- Många fortsätter och en del stannar kvar ganska länge Jag har haft flera deltagare som siktat på Musikhögskolan, säger David som har amerikansk musikutbildning och har studerat komposition.

Lever för musik

David är dessutom utbildad inspelningsingenjör, skriver låtar i en blandning av folkrock, country och blues och har gett ut två CD-skivor. Han har också hållit kurser i amerikansk och mexikansk matlagning.
- Men jag lever för musik och att lära ut till andra. Om fler intresserade sig för sång och musik tror jag att vi skulle få en bättre värld, avslutar David.