Nozomi – kursledare i japanska

- Intresset i Sverige för att lära sig japanska växer, framför allt hos ungdomar. Jag har under tolv år haft flera hundra deltagare och det är fortfarande lika roligt att lära ut, säger Nozomi Miyamoto-Nordqvist, kursledare i japanska hos Medborgarskolan.

Lärt svenska från grunden

Det började med att Nozomi anmälde sig till en engelskkurs hos Medborgarskolan - och istället blev kursledare i japanska. Idag har hon två kurser löpande samtidigt, för nybörjare och fortsättningskurser.

- Jag har själv lärt mig svenska från grunden, vilket jag har nytta av när jag undervisar. En kurs omfattar tio gånger med cirka tolv elever, så att varje deltagare får tillräcklig uppmärksamhet, säger Nozomi med lärarbakgrund från Japan.

Knepigt för européer

- Japanska kan vara ganska svårt att lära sig för européer, eftersom språket varierar för kvinnligt, manligt, neutralt och för olika grader av respekt, säger Nozomi.
Uttalet är dock inte så komplicerat, men vissa ljud kan ge problem. På samma sätt som japaner har svårt att skilja mellan r och l.

Skriva kan vara knepigt, eftersom japanskan har två olika alfabet. Hiragana som är fonetiskt för ljud och uttal, medan katakana brukas för utländska låneord. Dessutom används kinesiska tecken och det latinska alfabetet för välkända, utländska namn.

Intresserade ungdomar

- När jag började som kursledare var deltagarna lite äldre. De studerade japanska med tanke på affärskontakterna och sedan kom par som skulle flytta till Japan för arbetets skull, säger Nozomi.

Idag kommer många ungdomar, både killar och tjejer, intresserade av japanska med tanke på tevespel, popmusik och mangaserier.

Har inte tröttnat

Utbudet av kurser i japanska är begränsat i Sverige. Men Nozomi håller reda på sina tidigare deltagare och ringer och tipsar när en lämplig fortsättningskurs dyker upp.
- Det är jättekul att lära ut japanska och har ännu inte tröttnat på det, säger Nozomi som även undervisar i japanska på ett vanligt gymnasium och har haft kurser i japansk pappersvikning och matlagning.

Här hittar du alla våra kurser i Japanska