Ljubica Petrovska - kursledare i dans

Att kombinera dans och musik skapar glädje för Medborgarskolans deltagare. Blir en träning för kroppen och knoppen när de kombinerar att koordinera dansstegen till musik.

När jag går in i Medborgarskolans lokaler hör jag härlig musik och sköna skratt. Det är en helt vanlig tisdagskväll och det står Zumba Gold på schemat, en dansform där tempot är lite lägre. Det är en fullbokad kurs med tjugo dansanta deltagare.

Det märks att alla har kul när de dansar för de hinner även bjuda på stora leende mellan varven av koncentration på dansstegen. Att röra sig tillsammans med andra ger förutom energi också en möjlighet för ett socialt sammanhang och grupptillhörighet, vilket är lika viktig som att dansa.

- Dans är något som praktiskt taget alla kan njuta av för det finns ingen åldersgräns. Jag kan dansa i hur många timmar som helst och jag märker inte hur trött jag blir, berättar dansläraren Ljubica Petrovska som i dag har Zumba Gold.

Redan när lektionen är slut märks det att alla deltagarna redan längtar till nästa tillfälle. De skrattar och pratar om när de träffas nästa gång, för många av dem går på flera olika danskurser på Medborgarskolan. Vissa av deltagarna har aldrig dansat innan medan några har dansat allt från jazzbalett, aerobics till orientalisk magdans. Oavsett syns det att de trivs med sin dans.

Alla mår bra av att röra sig

All form av rörelse påverkar hälsans positivt, allt från att blodcirkulationen ökar och du känner dig pigg och stark till att du mår bättre och kanske också förbättrar din sömn. Den stora frågan för många är vilken form av rörelse som man ska välja? Springa, promenera, träna på gym, träna i grupp eller varför inte dansa?

- Mitt råd till alla som funderar på att prova ett nytt sätt att träna är att ställa frågan: Hur kul är detta? Det märks att många som väljer dans snabbt konstaterar: Detta är ett kul sätt att hålla sig i form, berättar Ljubica Petrovska.

Läs gärna mer om Zumba