Drömkursen: Keramik


Keramikkvällarna är en härlig paus från jobb och vardag, Deltagarna har gått olika länge, men det spelar ingen roll. Alla jobbar på i egen takt med egna projekt. Ledaren Magdalena Svensson instruerar och inspirerar.

Visst katten är det kul med lera!

Dreja och greja. Formsäkra fingrar formar krukor och konstverk. Tyst koncentration varvas med goda råd och gemensam skaparglädje när vi besöker en av Medborgarskolans populära keramikkurser.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sören Håkanlind


”Det är en karikatyr av min kompis cornish rex-katt.” Jenny Kristiansson är noga med detaljerna och har jobbat hela terminen på sin keramikkatt. Det svåraste hon någonsin gjort, säger hon.

På kursen får deltagarna testa olika tekniker, leror och verktyg. Drejning tar tid att lära sig, så många väljer att skapa på andra sätt för att hinna med mer under en termin. Disa Gårdstedt drejar en kruka.

Kursledare Magdalena är civilingenjör från början och har märkt att drejning lockar många med teoretiska yrken. Deltagaren Johan Sundqvist håller med – han jobbar till vardags som matte/NO-lärare. ”Att tillverka en vas är ett sätt att rensa hjärnan.”


I dag gör Sara Ericsson en dödskallemugg till sig själv. ”Morgonkaffet kommer att bli djävulskt gott”, säger hon. Medan den sedan torkar passar hon på att rödglasera en vas hon gjorde förra veckan.


Se alla Medborgarskolans kurser inom Konst och hantverk

Läs senaste numret av Medborgarskolan Magasin