Koll på: Dans

Koll på Dans

"Jag är en tuff danslärare, men på snällaste sättet"

Cristian Alexandru är en av Ukrainas främsta dansare och koreografer. Men det är i Växjö han delar med sig av sin kärlek till dansen till såväl unga som gamla, proffs som amatörer.

Text: Sofia Eriksson Foto: Anna Nordström

Ingen i Cristian Alexandrus familj var intresserad av dans, men redan som liten pojke i Rumänien satt han klistrad framför tv:n så fort den visade dans av något slag. Som sjuåring började han med barndans och balett, och sedan har det bara fortsatt.

– Jag älskar alla dansstilar och vill hela tiden utveckla mig. Det är nog därför jag är bra på att undervisa, säger han.

Livet och kärleken tog Cristian till Ukraina, och där kom han att bli en av landets främsta koreografer, med tv-framgångar och spännande kändisuppdrag.

– Jag befann mig bland de bästa inom showbusiness men kände att jag ville göra något mer. Visa mina skapelser för fler, lära ut mer, förklarar han. Sedan tre år tillbaka bor han nu i Sverige, i Växjö, och jobbar med det han brinner för: lyfta fram andra på scener och dansgolv. Ge redskap och rörelser åt andra som också älskar dans. Cristian undervisar på gymnasiet och på Medborgarskolan Kulturama Preparandum, där alla kan vara med och dansa alla möjliga dansstilar.

– Jag är en tuff danslärare, men på det snällaste sättet som går. Det är fantastiskt roligt att undervisa barn, men lika kul att träna balett med vuxna över trettio. Jag kan se hur dansen får dem att må bra. Allt handlar inte om att göra karriär utan om att njuta och vara lycklig i vardagen.

Se alla Medborgarskolans kurser inom Dans och teater

Läs senaste numret av Medborgarskolan Magasin