Koll på: Spanska

Koll på Spanska

"Mariposa är vackraste ordet"

Språkkunskaperna från gymnasiet låg djupt begravda. Men efter fyra terminer på Medborgarskolan fixar Arne Sjögren både hotellbokningar och Skypesamtal med pojkvännens colombianska ”abuela” på spanska.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel

Tankarna på att fräscha upp spanskan hade funnits länge, men det var inte förrän Arne och hans sambo Hugo planerade en resa till Hugos hemland Colombia som tankarna realiserades.

– Jag började med något som hette ”Spanska för falska nybörjare” för sådana som jag som kanske läst för länge sedan men glömt det mesta, förklarar han.

Dock visade det sig att det var ganska lätt för Arne att komma ihåg, och kursen gav honom både nya kunskaper och stärkt självförtroende i språket under Colombiaresan.

– Det var kul att kunna beställa själv på restauranger och barer ibland och inte bara skicka fram den som kan språket bäst. Dessutom var det väldigt roligt att jag kunde prata lite med släkten på spanska. Vara vänlig och artig till exempel. Det uppskattade de väldigt mycket, och så blev det förstås en hel del skratt när jag sa fel. Jag brukar till exempel säga ”jag gillar mig” när jag menar ”jag gillar dig”, det blir ju lite ego.

Sedan dess har det blivit fyra terminer spanska på Medborgarskolan. Snart börjar den femte. Nivån har höjts hela tiden.

– Jag har haft olika lärare och en del lägger mycket vikt vid grammatik, andra vid diskussioner och att vi använder språket aktivt. Vi brukar diskutera aktuella händelser på spanska och så har vi varit på språkkafé också, säger Arne.

Även i jobbet som resesäljare har språkkunskaperna kommit väl till pass; det imponerar alltid på hotellen när Arne bokar på spanska. Men mest imponerad av alla blev nog Hugos mormor när de skypade första gången.

– Hon kan ingen engelska alls och tyckte det var kul, men lite konstigt, att jag pratade hennes språk.

Se alla Medborgarskolans kurser i spanska

Läs senaste numret av Medborgarskolan Magasin