Nu stämmer allt för Bagge

Anders Bagge
Han var Idoljuryns mjukis under många år. Nu satsar Anders Bagge fullt ut på musiken och nya jobbet som programledare.

Som son i en musikerfamilj av rang var det nästan självklart att Anders Bagge skulle jobba med musik. Men det var många svåra år innan han fick jobba med världsstjärnor som Janet Jackson och Madonna. Nu är han tillbaka där allting började: på Medborgarskolan.

Att få till en intervjutid med Anders Bagge är inte det enklaste. Sitter han inte i en studio för att hjälpa en ung musiktalang att uppnå sin fulla potential har han fullt upp med att skriva musik till någon som redan är etablerad världsstjärna. Och är det inte musiken som står på schemat för tillfället spelar han in tv eller föreläser. Det sistnämnda är också anledningen till att han kommer till Medborgarskolan i vår.

– Jag föreläser om min livsresa kan man säga, säger Anders Bagge. Om att se bakslag som ett sätt att närma sig framgång, om att våga tro på sig själv och att inte ge upp.

Är det någon som vet vikten av det är det nämligen Anders Bagge. Han växte upp i en familj där samtliga spelade instrument och pappa Sven-Olof jobbade på skivbolaget Metronome. Redan som åttaåring gick Anders en trumpetkurs på Medborgarskolan i Sollentuna. Musiken fanns alltid närvarande, men det tog lång tid innan hans talang upptäcktes. Men Anders vägrade ge upp.

– Jag har stått där och övat och övat och övat. Jag har spelat ut trumpetböcker och arrangerat låtar tills jag inte orkat mer. Man ska ju komma ihåg att det var en helt annan bransch på den här tiden. Det var inte internet och Youtube som gällde om man ville komma fram.

Boka biljett till Bagges föreläsning

Med en pappa som var skivbolagsboss kan man annars tro att Anders Bagge hade en gräddfil in i musikbranschen, men så var det inte – det enda han fick var ett lagerjobb på skivbolaget som 17-åring. Där gnetade han på tills marknadschefen en dag kom med en kassett som han ville att Anders skulle producera. På bandet fanns material från Västeråsduon So What, och samarbetet blev en succé. So What fick fyra stycken topp 5-singlar på Trackslistan, och sedan dess har Anders Bagges fokus legat på att skriva och producera musik snarare än att framföra den. Extra säker på den saken blev han efter att ha drabbats av panikångestattacker på scen.

– Från början ville jag ju sjunga, men jag insåg att det inte var det jag skulle göra. Det funkade helt enkelt bättre att vara med och utveckla musik än att själv stå på scenen.

Efter den insikten gick det snabbt framåt för Anders Bagge. Sedan dess har han jobbat i USA med världsstjärnor som Madonna, Céline Dion och Jennifer Lopez. Men det är inte bara stora artister som får hjälp av Anders Bagge. På hemmaplan har han startat Dreamhill Academy, en folkhögskoleutbildning för unga musiker som vill nå nästa nivå.

– Lärandet är jätteviktigt för mig. Jag gläds åt andras framgång och brinner för att sprida kunskap. Utbildningen är ett sätt att kunna ge tips och tricks på ett lite annorlunda sätt. I dagens musikbransch är nätverket så otroligt viktigt, och på Dreamhill kan vi sätta ihop personer som blir vänner för livet.

För de allra flesta svenskar är Anders Bagge annars mest känd för sin medverkan i tv-programmet Idol, där han styrde juryn mellan 2008 och 2015. Inför årets upplaga av programmet bestämde sig Anders Bagge för att hoppa av, men tv-världen har han dock inte lämnat helt. Han är aktuell i flera andra tv-produktioner, och i mars är det premiär för hans nya program Bagges hemlösa hundar. Djur i allmänhet, och hundar i synnerhet, är nämligen Anders Bagges stora passion.

– Mitt djurintresse kommer sig av att jag inte fick ha några djur som liten. Jag älskade dock hundar och ville alltid gå fram och klappa dem. Det slutade med att jag blev biten mellan benen av en schäfer en gång. Men jag tyckte den var söt ändå, säger Anders, och fortsätter:

– När jag flyttade hemifrån var att skaffa hund det första jag tänkte på. Och sedan har det bara eskalerat. Från början var musiken min hobby, och när den blev min profession behövde jag en ny hobby. Hundarna är min hobby, jag älskar kärleken de ger.

En hundras ligger Anders Bagge extra varmt om hjärtat. När han jobbade med Janet Jackson i USA hade hon en engelsk bulldogg som Anders Bagge blev kär i. Han skaffade senare en egen, Esther, som blev en trogen följeslagare under många år. Men i april gick Esther bort efter en tids sjukdom, vilket tog hårt på Anders Bagge.

– Esther var världens snällaste, mest sovande och musikintresserade hund, säger han. Så fort jag var i studion för att spela in stod hon utanför. Hon ville alltid vara med. Och hon sov alltid, hur starkt jag än spelade. Det var till och med så att hon vaknade när jag slog av musiken och ville att jag skulle slå på den igen. Esther lämnade ett stort tomrum efter sig, men för Anders Bagge rådde inga tvivel om att han skulle skaffa en ny hund. Efter ett par månader blev Iris Anders nya följeslagare. Iris är en Original Olde English Bulldogge, en ras där man tagit fram generna från ursprungliga engelska bulldoggar.

– Det finns ingenting som engelsk bulldogg egentligen, säger Anders. Men jag kände att jag inte kunde ta någon som var exakt likadan. Då skulle jag bara jämföra dem med varandra.

Boka biljett till Bagges föreläsning

ANDERS BAGGE OM...

...FÖRELÄSNINGEN
– Den är en genomgång av mitt liv. Längs vägen lär man sig förhoppningsvis att man aldrig ska ge upp och att man ska våga tro på sig själv.
...UTBILDNING
– Är viktigt, men jag gick själv aldrig gymnasiet.Jag hade alldeles för mycket energi och kunde inte koncentrera mig i skolan.
...MUSIKSVERIGE
– Musiksverige mår fantastiskt. Se bara på Zara Larsson till exempel, jag hyser stor respekt för henne.
...KURSER HAN GÅTT
– Jag är dålig på det, jag har inte gått så många kurser som vuxen. En gång gick jag en drejkurs, och insåg att det inte var min grej.

Läs alla artiklar i det senaste numret av Medborgarskolan Magasin här!

Text: Magnus Carlsson
Foto: Samir Soudah