Bryggsegling var plojkursen hösten 2017

Bild på personer på brygga

Hittade du höstens plojkurs? Det var förstås Bryggsegling. En kurs som var lite för bra för att vara sann, lite för knäpp, lite för udda. Vi skickar presentkort om 1500 kr vardera till fem lyckliga vinnare.

Grattis till
Erik Backhaus, Skövde
Anita Sülla, Varberg
Nina Björkfalk, Linköping
Elma Weezepoel, Sandared
Linn Brandström, Alingsås

Bryggsegling

Kursbeskrivning för plojkursen hösten 2017

För dig som inte känner dig så våghalsig utan vill njuta av och ägna dig åt seglingens uppsidor framför dess slagsidor. Bryggsegling är en hittills relativt ouppmärksammad vattensport – dels för att den faktiskt inte äger rum på vatten – som lämpar sig för dig som tycker att havet är för blött, instabilt och nojjar över allt farligt som simmar under ytan. Bryggsegling är ett bra sätt att ladda seglingen med positiva noter innan du tar itu med det jobbiga.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Vi börjar med att träna oss på att se naturliga ut nära en båt. Vi lär oss trygg, vaggande bryggång och går igenom förväntade ansiktsuttryck och röstlägen. Vi får även öva oss på att ryta seglartermer av olika slag, såsom ”Bär av”, "Kranbalksvis om Styrbord", ”Kasta loss”, "Klart skepp!", ”Styrbord” och ”Babord” samt att erfaret blanda dagligt tal med ord som ”slör”, ”vant”, ”fock” och ”fender”.

Vi beräknar foot-to-dresscode-ratio och räknar ut vilken klädstil som passar bäst i sittbrunnen eller på bryggkanten i närheten av resp båttyp och storlek. Låtsas du att du äger en folkbåt (under 26 fot) kommer formeln ge dig fiskartröja, galonbyxor, seglarstövlar och en pipa hängande ur ena mungipan. Låtsas du att du har en Najad (över 54 fot) blir resultatet istället pikétröja och slacks i pastellfärger, seglarskor och en extra tröja avslappnat knuten över axlarna. Används sextant vid beräkningarna, pimpas looken med fejkade platinasmycken och ädelstenar.

Vi avslutar kursen med att ta bryggcertifikat – ett förenklat förarintyg där vissa obehagliga moment som att utsättas för ovärdiga hånskratt när man lägger till eller få huvudet avslaget av bommen utgår.

FÖRKUNSKAPER
Kursen vänder sig till dig som är ren nybörjare. Det är dock en fördel om du klarar av att le nära vatten.

KURSLEDARE
Den franske författaren, utbildaren och båtkonstruktören François Chevalier tränar det franska landslaget i bryggsegling och har lång erfarenhet av att imitera seglare. Han är framförallt mycket
omtyckt för sina böcker med de fina illustrationerna, tänkta att väcka läsarens lust att vidareutvecklas till seglare på riktigt.

Alla kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kursbok: Illustrerad segling av François Chevalier
Tjärdoft kan köpas direkt av kursledaren.

Läs om tidigare plojkurser

Till våra riktiga kurser inom Navigation och Sjöliv