"Det sociala lika viktigt som lärandet"

Att deltagarna trivs ihop – det är hemligheten bakom Kjell Johansson och hans vetgiriga grupp med Mervetare i Västervik. De har träffats varannan vecka i 15 år och har betat av ett stort antal ämnen med anknytning till Västerviksbygden samtidigt som de umgås. För här är det sociala är lika viktigt som lärandet.

Kjell är cirkelledare för gruppen som denna gång ska lyssna på ett föredrag om Slottsholmsbygget i Västerviks hamn. Ett bygge som har väckt känslor.

Varannan torsdag träffas det glada gänget i Medborgarskolans lokaler för att umgås och ta del av något spännande med anknytning till staden och bygden. De är inne på 15:e året tillsammans.
– Ofta bjuder vi in någon som kan berätta om något, ibland gör vi utflykter i närområdet och två gånger per år ordnar vi grillafton, berättar Kjell Johansson.

Det har handlat om alltifrån lekplatser för lax i Gamlebyån, hällristningar, entreprenörer och Överrums bruk med anor från 1700-talet. En blandad kompott, men allt med anknytning till Västervik.

Är det något som särskilt har gjort intryck? Ja, det var nog den gången som optikern berättade om sitt arbete i Afrika och Sydamerika. Där svenskarnas avlagda glasögon gör skillnad för människor som själva inte har råd att skaffa glasögon.

Gruppen hjälps åt att ordna inför träffarna. Ämnen planerar de tillsammans. Någon bjuder in en talare, någon fixar fika.
– I och med att vi får möjlighet att låna Medborgarskolans lokaler på dagtid behöver det inte bli dyrt. Vi är nöjda, vi har en handledare här och Medborgarskolan har blivit en knutpunkt för oss.

Hans råd till den som vill starta en mervetarcirkel är att samla ett gäng som trivs ihop.
– Kör igång lite lätt. Sen kan ni bygga på hela tiden, det sociala är lika viktigt som lärandet, säger Kjell Johannson.

Starta studiecirkel

Mervetarna är Medborgarskolans koncept för allmänbildning ihop med andra. Vill du starta en studiecirkel? Eller se om det finns möjlighet att gå med i en befintlig Mervetarcirkel på din ort?
Läs mer här

Artikel Mervetarna engagerar diskussionspigga pensionärer