Florist för en kväll

Runt det stora bordet med ett 20-tal hinkar fyllda med många olika blommor står ett tiotal förväntansfulla deltagare. Vi är på Medborgarskolan en decemberkväll och det är dags för tre timmars floristkurs på temat ”Bind din egen adventsbukett”.

I hinkarna finns amaryllis, tulpaner, eukalyptus, tistlar, ranunklar och mycket annat. Tanken är att de ska förvandlas till fina buketter under kvällen.

Detta ska ske under kursledaren Sonja Westerbergs ledning. Hon är själv blomsterkreatör och arbetar som florist, med flerårig erfarenhet från arbete i blomsterhandel. Men för ett par år sedan la den affär där hon jobbade ner och hon började arbeta som husmor på Medborgarskolan. I jobbet ingick att göra buketter och eftersom Sonjas var så fina så fick hon frågan om hon ville bli kursledare.

Kursledare Sonja Westerberg

- Det var läskigt, men jag tackade ja. Det var mitt livs utmaning att bli kursledare, berättar Sonja.

Men nu har hon hållit på i över ett år och har hunnit leda ett antal floristkurser. På dagarna jobbar hon åter i en blomsteraffär och binder många olika typer av buketter varje dag. Hon trivs bra som kursledare. Hon gillar särskilt Medborgarskolans värdegrund och studiecirkelns pedagogik med gemensamt lärande.

- Den gör att det inte bara är jag som måste kunna allt. Jag kan ta in kunskap från hela gruppen och det tilltalar mig.

Sonja håller kurser ungefär varannan månad. Just i adventstider är det högtryck med många kurser.

- Det roligaste är att se hur olika deltagarna jobbar. Att resultatet blir så olika fast alla utgår från samma material.

Sonjas bästa tips för att göra en fin bukett är att titta på materialet innan man börjar och se hur blommorna förhåller sig till varandra.

- Titta uppmärksamt på varje enskild blomma, vad den har för form och färg och se var i buketten den är som allra vackrast! Om stjälken är böjd blir det väldigt olika uttryck om blomman böjer sig inåt eller utåt i buketten.

Sonja gillar lite friare buketter och favoritblomman är anemon – som är i säsong nu i december.

Och hur gick det med deltagarnas adventsbuketter då? Jo, samtliga deltagare gick hem med två fina buketter var. En lägre bukett med blandade blommor såsom tulpaner, anemoner, ranunklar och eukalyptus och en högre med amaryllis, tango, grevillea och bordeauxfärgad kängurutass.

En av deltagarna var Helena Ohlsson och hon var mycket nöjd med resultatet:

- Det var kul att få lära sig att spiralbinda en bukett och att få testa att skapa själv med så fantastiska blommor. En sån här kreativ kväll ger mycket energi.

Här hittar du våra kurser om blommor, odling och trädgård