Uppdrag - Hitta nya vägar framåt!

"Att stötta och vägleda människor att uppnå sina mål är fantastiskt. Att dessutom få göra det till vardags, varje dag tillsammans med deltagare och kollegor är inspirerande och upplyftande."

På bilden: Seynab, Gulistan, Marh, Halima, Jamad, Maryan och Bishaaro
(sittande i mitten).

Bishaaro Nuur Ahmed arbetar sen augusti som handledare på Medborgarskolan i Västerås. Hon ansvarar för ett tjugotal deltagare inom uppdraget som är ett samarbete med Arbetsförmedlingen. Målet med uppdraget är att öka deltagarens anställningsbarhet. Verksamheten syftar till att ge långtidsarbetslösa möjlighet till arbetsträning under en period för att sedan få en bedömning av sin arbetsförmåga.

Berätta hur det är att arbeta som handledare och vad du gör?

- Vi arbetar dagligen med att skapa förutsättningar för möten. Möten som bygger sammanhållning och respekt mellan människor. Varje deltagare är för oss unik. Alla har olika bakgrund, förutsättning och framtidsdrömmar. För att man ska få möjlighet att utvecklas arbetar vi med individanpassad verksamhet. Arbetsmarknads- och samhällsfrågor är en viktig del av verksamheten. Vi har diskussionsgrupper, går på föreläsningar och studiebesök. Vi har även kurser i svenska och datakunskap för att skriva CV och personligt brev. Arbetsträning är en central del av verksamheten. Bland annat får deltagarna gå bredvid medarbetare på Medborgarskolans administration för att träna sig på olika sätt. Att ha fasta tider måndag till fredag är en form av arbetsträning. Rutiner är viktiga.

Vilken är den största utmaningen för dig som handledare?

- Det svåraste med mitt uppdrag som handledare är att motivera deltagarna. Ibland kan det vara svårt. Språket är en stor utmaning för många av deltagarna. Att individanpassa verksamheten trots olika nivåer på svenska språket är en utmaning i sig. Jag pratar somaliska så jag kan förtydliga och översätta om det behövs. Dock är jag noga med att vi i första hand pratar svenska och övar tillsammans.

Vad är roligast med ditt jobb?

- Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med på deras resa. Vi lär oss nya saker tillsammans, av och med varandra. Vi skrattar mycket tillsammans. Ibland kan någon uppleva det svårt att prova på något nytt och skäms nästan. Men deltagarna peppar och stöttar varandra och vi brukar säga att vi skattar med varandra inte åt.

Om verksamheten

Vi frågade deltagarna vad dem tycker. Att man trivs med såväl Medborgarskolan som med handledaren råder det ingen tvekan om, något vi är mycket stolta över. Möjligheten att kommunicera på sitt hemspråk med handledaren och samtidigt få hjälp med svenska språket är viktigt för många och arbetsträningen ger självförtroende och skapar trygghet.

”Min dröm är att bli bra på svenska. Jag skulle vilja ha min egen affär och sälja kläder, som jag gjorde innan jag kom till Sverige”
Asha, deltagare

”Jag tycker det är svårt att prata svenska. Jag får bra hjälp av min handledare”
Maryan, deltagare

”Det bästa med förstärkt arbetsträning är att sitta i mindre grupper och träna språket, genom att öva”
Anonym, deltagare

”Jag trivs så mycket på Medborgarskolan! ”
Gulistan, deltagare Förstärkt arbetsträning

”Roligast är att träna svenska och det bästa är min handledare, hon hjälper mig”
Halima, deltagare

”Jag trivs bra på Medborgarskolan. Jag får arbetsträna med en från kontoret, träna på svenska och data. Jag skulle vilja börja studera i framtiden”
Anonym, deltagare

Läs mer om Medborgarskolans olika verksamheter för dig som är arbetssökande här!