Från novis till kursledare

Jeanette Klingberg, kursledare i släktforskning

Möt Jeanette Klingberg, kursledare inom släktforskning. Vi säger ofta att på Medborgarskolan blir intresse till kunskap. Läs om vägen från novis till fullblodsproffs inom släktforskning.

Jeanette började släktforska 1994 och anledningen var hennes man. På en föreningsmässa kom han i kontakt med Kumla Släktforskarklubb. Han anmälde sig till en kurs. När det var en vecka kvar till start kom Jeanette på att det kunde vara roligt att gå kursen tillsammans!

Vägen från nybörjare till kursledare var inte självklar, men förutsättningarna var de bästa. 1995 hade Jeanette en projektanställning på Örebro Stadsarkiv och 1996 blev hon projektledare för ett arbetsmarknadsprojekt som letade i gamla husförhörsböcker och flyttlängder efter emi- och immigranter. När det registret var klart var arbetsförmedlingen så nöjda med projektet att de fick fortsätta att göra register till gamla bouppteckningar som då fanns på Uppsala landsarkiv.

- Jag var omgiven av arkivarier med ett stort intresse för historia och släktforskning så jag kunde inte ha bättre läromästare! berättar Jeanette.

2003 blev Jeanette arbetslös och hade under de gångna åren många gånger fått frågan om hon ville jobba som kursledare inom släktforskning, men hon tyckte att ”såå duktig är jag inte”. Men så dök det upp en annons i Nerikes Allehanda om att Medborgarskolan sökte kursledare och redan till hösten 2003 hade hon sin första grundkurs i släktforskning.

Det har nu blivit 14 år som kursledare på Medborgarskolan och kursutbudet har vidgats till fortsättningskurser, kurser i att tyda gamla handstilar, forskning kring hus och bygder. Jeanette har även organiserat resor till olika arkiv för att ge sina deltagare ytterligare möjlighet att djupdyka i det intresse som de delar.

Det måste vara något speciellt med att vara kursledare, Jeanette berättar vad det bästa med att vara kursledare är:

- Jag träffar så himla många underbara människor som jag får delge och lära allt som jag har lärt mig under åren. Många av mina deltagare har blivit mina vänner så jag har många vänner som delar mitt stora intresse. Och jag får ju vara med och dela allt roligt (och sorgligt) som de hittar när de forskar. Det är helt underbart att jag har fortfarande en deltagare som går hos mig som var med på min första grundkurs 2003!

Jeanette säger också att Medborgarskolan är en bra arbetsgivare. Som kursledare har hon ett självständigt arbete under ansvar och hon har känt sig trygg i sin roll som kursledare. Upplevelsen är ömsesidig och alla nöjda deltagare genom åren vittnar om att Medborgarskolan gjorde rätt som anställde Jeanette där och då, hösten 2003.

När man haft släktforskning som passion och intresse under 23 år undrar man om det fortfarande finns saker att lära eller utmaningar att anta? Jeanette säger att hon nog aldrig blir fullärd och färdig med sin släktforskning. Det finns så otroligt många olika arkiv att gräva i och varje arkiv har sina dolda skatter!

När Jeanette hittar nya vägar så förmedlar hon det till sina deltagare.

- Det innebär att ju fler arkiv jag hittar ju längre kan de vara kvar på Medborgarskolan och gå kurser för mig!!!” säger Jeanette. Jag måste hela tiden ligga steget före.

Släktforskningen har gett Jeanette såväl nya släktingar som vänner, och på den senaste Släktforskarmässan ”topsade” hon sig, dvs tog ett DNA-test. Testet gav henne belägg för olika släktled som inte har varit helt klara. Det är tydligt att det hela tiden finns mer att upptäcka och mer att lära, att gå tillbaka i släktleden handlar inte bara om namn och årtal utan egentligen mer om hur människor levde förr i tiden.

Eller som Jeanette säger:

- Att släktforska är som att läsa en intressant historieroman och det bästa att det handlar om ”mina” rötter!

Slutligen måste vi avrunda med den klassiska släktforskarfrågan, hur långt har du kommit?

- Ja, jag har kommit ner till början av 1600-talet. Jag har ingen adel eller kungligheter men det är människor av kött och blod. Och de har blivit väääldigt många i min databas!

Hur var det nu med vägen från novis till fullblodsproffs? Förutsättningarna för att bli kursledare består i ett genuint intresse, stort engagemang och en aldrig sinande nyfikenhet för sina medmänniskor. (Och i Jeanettes fall även de som lämnat jordelivet.)

Text: Helena Vincent
Foto: Mariana Junell

Vill du också lära dig mer om släktforskning? Här ser du hela Sveriges kurser inom släktforskning.