Hamed hittade jobbet med Medborgarskolans hjälp

وجد حامد عمال بمساعدة ميدبورغارسكوالن

Läs artikeln på arabiska (pdf) | (pdf) اقرا المقالة باللغة العربية

Aziz Acar, Hamed Tajik och Amin Jorshari
Aziz Acar, till vänster, är glad att han fick möjlighet att rekrytera Hamed Tajik, i mitten, till sin restaurang. Amin Jorshari på Medborgarskolan, till
höger, arbetar med att matcha rätt kompetens med rätt yrke.

Hamed Tajik ville jobba. Restaurang Ester behövde personal. Medborgarskolans handledare på tjänsten Stöd och matchning såg till att de hittade varandra.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Julia Sjöberg

Om någon månad blir provanställningen på Restaurang Ester i Kungsbacka en fast heltidstjänst. 21-årige Hamed Tajik har jobbat hårt för det i disken, kört ut catering och jobbat sena nätter i nattklubben på helgerna.

– Jag har en bra chef, jobbet är roligt och maten här är god, berättar han.

Hamed kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan och började med att plugga svenska. Men han ville jobba i stället för att sitta i skolbänken. Göra nytta och tjäna pengar.

– Har man inget jobb kan man inte betala hyra och då får man bo på gatan, konstaterar han.

Kom i kontakt med tjänsten Stöd och matchning

Men om man är relativt ny i Sverige och bor själv i lilla Bua utanför Varberg är det inte alltid så lätt att hitta jobb. Via sin handl��ggare Christina Willén på Arbetsförmedlingen kom han i kontakt med tjänsten Stöd och matchning hos Medborgarskolan och fick Amin Jorshari som handledare.

– Hamed har jobbat inom restaurang tidigare och jag kom direkt att tänka på att Ester sökte personal. Jag vet att det är ett bra ställe och insåg att Hameds driv och arbetsvilja skulle komma till sin rätt där, säger Amin Jorshari.

Medborgarskolans uppdrag är att bistå Arbetsförmedlingen genom att coacha arbetssökande och matcha dem med arbetsgivare. För handledarna handlar det ofta om att leta i sina egna nätverk, ha bra koll på företag och arbetsgivare i regionen och hela tiden hålla kontakt och kolla läget.

– Vi försöker vara lösningsorienterade. Det finns inga hinder. Vi vägleder alla som vill och ser till varje individs förutsättningar när vi letar efter arbete som passar just dem. Då blir det hållbart, säger Amin Jorshari.

Rätt person på rätt plats

För Hameds chef, Aziz Acar, innebär samarbetet med Medborgarskolan både en kvalitetsstämpel och en personlig kontakt att prata med.

– I restaurangbranschen är personalomsättningen hög, men bara för det anställer vi inte vem som helst. Det måste klaffa. Och alla har en viktig roll i verksamheten. För mig är det perfekt att ringa till Amin på Medborgarskolan och förklara vad jag letar efter. Det handlar om att få rätt person på rätt plats, och det har vi fått med Hamed.

Hamed har många drömmar om framtiden; en av dem är att utvecklas inom restaurangbranschen. Han trivs med den familjära stämningen på Ester och lär sig mycket.

– Jag har börjat hjälpa till i köket och gillar det, säger han. Kanske att jag vill bli kock.

Medborgarskolan – kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen

• Medborgarskolan är ett av Sveriges största studieförbund men är också kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen.
• Uppdraget är att på olika sätt och ständigt med individens bästa i fokus vägleda personer ut i arbetslivet.
• Med tjänsten Stöd och matchning coachar Medborgarskolans handledare i jobbsökning, hittar dolda jobb och knyter kontakter med arbetsgivare.
Stöd och matchning och Medborgarskolans andra arbetsmarknadstjänster finns i flera svenska kommuner.
• Är du arbetssökande eller arbetsgivare och vill veta mer eller komma i kontakt med Medborgarskolan? Klicka här och läs mer.

Artikeln är skapad av Metro Native Studio.