Helt hundra på fela

Det här är Sonja Dahlberg, Medborgarskolans troligen äldsta deltagare. I våras fyllde hon 100 år jämnt och det firades med pompa och ståt på det servicehem i Fiskebäck där hon bor. Och med musik förstås!

Sonja är nämligen medlem i Göteborgs Salongsorkester, som Medborgarskolan samarbetar med. Och när hennes orkestervänner dök upp med sina instrument och stämde upp var det som om taket skulle lyfta. Sonja plockade fram fiolen och spelade med.

– Musiken är mitt allt, säger hon och berättar att hon varit medlem i orkestern i 66 år. Nu är hon inte med på uppträdanden längre, fingrarna är lite stela och hon orkar inte riktigt, trots att hon känner sig som en oförskämt pigg 100-åring. Men tidigare har hon spelat på fester och i kyrkor såväl som i Nordstan och i TV4:s Bingolotto. Och i många år var hon också med i Göteborgs första damorkester, Eivors Musikanter, som brukade spela på Stenafärjorna.

– Det är lika roligt att spela för folk som sitter still och lyssnar, som för sådana som vill upp och dansa och leka, säger hon och passar på att fira sina hundra år i livet med en liten svängom med en bandmedlem.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel