Hjälp, vegan i familjen!

Vad göra när någon i familjen blir vegan, och hälften av innehållet i kylskåpet inte funkar längre? Lugn – det är både enkelt och gott att laga veganskt som alla gillar. Hemma-kocken Josef Henschel ger sina bästa tips.

veganmatlagning

1 Byt ut mejeriprodukter

mot soja- och havrealternativ i dina vanliga recept.

2 Få tips på nätet

På Facebook finns en mängd grupper, till exempel Veganer i Sverige, där recept och inspiration delas. Googla recept från andra länder – i till exempel asiatiska länder eller Italien är många standardrecept veganska.

3 Handla grönsaker

i små, ekologiska butiker så är du säker på att hitta fina råvaror.

4 Två sätt att få till

en lite djupare smak i många rätter är att använda näringsjäst – jästflingor som går att strö över maten och som också ger ett bra tillskott av vitaminB12 – och misopasta. Det är en pasta som går att klicka i det mesta för mer umamismak. Båda finns i välsorterade mataffärer eller i ekologiska butiker.

5 Ät ute och inspireras

På happycow.net finns all världens veganrestaurangtips. Väl där, fråga kocken om recept.

6 Imponera med

en vegansk majonnäs, som är godare än vanlig. Mixa samman lite sojamjölk, 20 st solrosfrön, lite dijonsenap och vitvinsvinäger. Späd med olja och mixa hela tiden, salta. Smaksätt med till exempel vitlök.

7 Svårt med festliga

recept som passar alla? Testa ett säkert kort: pasta med hemlagad tomatsås. Fräs vitlök och chili i olja utan att det tar färg. Häll på färska, tärnade tomater och låt koka, gärna ett par timmar, tillsammans med rött vin och lite miso. Servera med aldente-pasta och strö över kapris, basilika och jästflingor för den som vill.

8 Testa tempe

- fermenterade sojabönor som går att marinera och steka och är ett bra köttsubstitut i till exempel grytor.

9 En favorit just nu:

risbollar. Gör köttbullestora bollar av kokt fullkornsris blandat med sojamjölksbechamel, hackad lök, misopasta och valfria kryddor. Stek eller fritera.

10 Planera

Om du är bortbjuden på middag, informera innan om att du äter veganskt. Och om du ska ut och resa, se till att ha med matsäck, för säkerhets skull.