"Idag har vi en stor brist på gode män."

Kön till kursen som god man för ensamkommande barn är lång. Det är många som vill vara med och göra skillnad. Kursledaren Johanna Andersson är som en vandrande kunskapsbank när det handlar om godmanskap.

Frågorna brukar hagla över henne redan från kursstart. ”Hur kommer ungdomarna hit?” ”Hur många uppdrag får man ha som god man?” ”Vad tjänar man som god man” ”Kan man ha ett annat jobb samtidigt?”

– Ja, det kan man, men det är en fördel om man kan disponera sin tid, säger Johanna Andersson och tillägger att Göteborgs kommun betalar drygt 2 000 kronor per månad och barn.

God manFör att bli god man krävs det att man går utbildningen och att man blir godkänd på ett kunskapstest, samt att man inte har betalningsanmärkningar eller förekommer i socialregistret. Vem som helst under 75 år kan gå kursen. Du behöver inga särskilda förkunskaper. Det är en klar fördel om man vet hur samhället fungerar, och har man dessutom ett kontaktnät att slussa in barnen i, är det ett stort plus. Det svåra är att vara ”lagom” engagerad som god man.

– Min stora uppgift är att ge de blivande gode männen ramarna för den roll de träder in i. Ibland är gränsen inte helt tydlig, menar Johanna Andersson.

– I dag har vi en stor brist på gode män. Anledningen är förstås alla barn som kommer hit. Därför är det är roligt att kurserna är fullsatta och att så många vill engagera sig och göra skillnad, säger Johanna Andersson, som själv känner att hon bidrar med något värdefullt genom att hålla kurserna.

Text: Agneta Slonawski Foto: Sofia Sabel