Intervju med nya förbundschefen Fia Henriksson

Ann-Sofie (kallas alltid för Fia) Henriksson tillträdde som ny förbundschef på Medborgarskolan för en dryg månad sen. Hon är 50 år, gift och har två vuxna döttrar och är bosatt i Uppsala. Hon är utbildad jurist och kommer närmast från KTH, där hon jobbat med pedagogisk utveckling och ledarskap.

Berätta lite om din bakgrund

Jag är född och uppvuxen i Malmberget och är den första i min släkt som fått akademisk utbildning. Folkbildning och studiecirklar var otroligt viktigt när jag växte upp på 1970-talet – det var så folk i Malmberget vidareutbildade sig. Själv har jag gått massor av studiecirklar i alla möjliga ämnen.

Vad gör du på fritiden?

Håller på med hästar och hundar. Jag och min man har varsin häst och rider så ofta vi hinner. Jag är också fritidspolitiker för Liberalerna i Uppsala, där jag sitter i socialnämnden och är engagerad i mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar. Jag kopplar av med att måla och konsthantverka. Gillar också teater, heminredning och att läsa böcker.

Varför tog du jobbet som förbundschef?

Jag har sysslat med ledarskap i många år och här såg jag en utmaning som jag blev tänd på. Här gäller det att få ihop organisationen så att vi blir ett starkt förbund som går i takt.

Jag gillar också tanken med folkbildning – vi gör verkligen skillnad för folk som har det tufft. För mig är det väldigt viktigt att ha ett meningsfullt jobb och det har jag här på Medborgarskolan.

Vad vill du åstadkomma?

Vi ska bli det bästa och mest moderna studieförbundet. Dessutom ska vi leva våra kärnvärden i vårt dagliga arbete – inte bara ha dem på ett papper!

Vilken roll spelar folkbildningen i dagens Sverige?

En allt större roll med tanke på det vi kan göra för nyanlända, arbetslösa och för ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden. Utmaningen är att få folkbildningen aktuell i huvudet på nästa generation.

Hur ska vi locka nya grupper till Medborgarskolan?

Den digitala folkbildningen är nyckeln. Där ska vi bli först och bäst. Vi måste finnas där människor finns och hitta samarbeten för att nå till exempel nyanlända.

Vilken är den viktigaste utmaningen för Medborgarskolan?

Det finns ett fantastiskt engagemang och driv i organisationen runt om i landet. Nu gäller det att hitta rätt balans mellan helheten och det regionala – då kan vi bli superstarka. Vi måste också få in fler medlemsorganisationer. De kan i sin tur generera verksamhet åt oss.