Koll på motorsåg


Foto: SOFIA SABEL

”Ärvda kunskaper räcker inte alltid”

När Carl Stureson var liten var han med morfar och fällde träd. När han nu ska röja på sommarstuge-tomten, vill han göra rätt och jobba säkert. Lösningen blev en körkortskurs.

Några träd skuggar morföräldrarnas sommarstuga vid Vänern och den behöver byggas ut för att ge plats åt barnbarnen. Carl Stureson har gått en rita hus-kurs, och nu går han kurs för att lära sig såga ned träd. Kursen har redan bjudit på en mängd nya insikter. Som hur man gör korrekta rikt- och fällskär, som om de blir fel kan betyda livsfara.

Mycket skiljer mellan inlärda och nedärvda kunskaper. Det handlar om att ha kontroll genom hela fällningsprocessen, säger han

Kursen han går på totalt sju tillfällen. Tre teorilektioner, ett besök på en verkstad för att lära sig hur motorsågen fungerar och hur man slipar kedjan, och så tre lektioner ute i skogen. Sedan ska Carl också göra två uppkörningar, en för A-körkort, som gäller för uppsågning av redan fällda träd, och därefter för B-körkort, som gäller för att få fälla träd i skogen. Han är klart yngst på kursen och minst trädvan.

Flera av de andra jobbar i skogen, har egen skog eller jobbar extra med trädfällning. De har förstås bra koll och jag lär mig mycket av dem, men jag märker att de också får nya insikter under teorilektionerna. Det är förstås lätt att lägga sig till med ovanor om man till exempel lär sig av någon annan. Därför är det jättebra och mycket säkrare att det är krav på körkort nu.

De roligaste lektionerna är de praktiska, när alla tillsammans åker ut till någons skog och övningsröjer.

Jag tycker om träd. Och trä, det är ett så härligt, ursprungligt material att jobba med. Kanske att jag på sikt kan lära mig att förädla det jag fäller, göra skärbrädor eller snickra egna utemöbler. Jag kan säkert gå en kurs och lära mig det också!

Text: SOFIA ERIKSSON