Komposition, kamerateknik och kreativitet

En vacker vy med bländande solnedgång, ett gungande barn eller en råtta på resa. Oavsett motiv finns mycket att tänka på för att ta den perfekta bilden. Och vad är egentligen en bra bild?

Fotointresset väcktes i mörkrummet under tonårstiden. Anders Forsell, Rolf Wiking, Lasse Hallmén och Peter Schedwin håller alla i fotokurser på Medborgarskolan och har mycket att samtala om när det kommer till fotografering. Det handlar förstås om det kameratekniska, men minst lika mycket om kompositionen och det mentala, att tolka, se och betrakta bilder. Allt för att utvecklas i sitt fotograferande och ta bilder precis som man vill ha dem.

– Bästa känslan är att uppleva deltagarnas aha-upplevelser, säger Lasse Hallmén och får medhåll från de andra.

– Ja, när man ser dem göra framsteg och de säger ”Aha, kunde jag göra så med min kamera!”, säger Peter Schedwin.

Bryta gamla mönster

Han jobbar gärna med olika teman i kurserna. Nyligen avslutade han en kurs där deltagarna tillsammans hittade och fotade alla bokstäver i miljöer och föremål runtom i vardagen – bokstaven D fångades exempelvis i ett strykjärn – och satte ihop bilderna till ett fotoalfabet. En annan gång fick deltagarna i uppdrag att porträttera en plastråtta i olika sammanhang under rubriken ”Den resande råttan”.

Alfabetet - Kreativt foto

– Kreativt foto är roligast, fortsätter Peter, att aktivera deltagarnas fantasi och få även den som fotat i 40 år att bryta mönstret. Och man får träffa likasinnade, det är en stark gemenskapskänsla i grupperna och det är nästan en bonus om man lär sig något.

Form före teknik

Alla fyra är eniga om att fler borde lära sig hantera sin kamera och utnyttja den bättre.

– Bruksanvisningen är tjock som en psalmbok och svårläst. Folk ställer in kameran på autofokus och drar igång, när de egentligen borde lära sig utnyttja sitt fantastiska verktyg, säger Rolf Wiking.

– För mig är bildens innehåll och form det viktigaste. Tekniken behöver inte alltid vara perfekt, men det finns många enkla kunskaper alla kan lära sig för att bli mer nöjda och få nöjdare bildbetraktare, säger Lasse Hallmén.

– Foto är ett konstnärligt skapande. Det handlar även om bildseende och bildtänk. På en fotokurs får deltagaren både de tekniska och mentala redskapen som behövs för att bli bättre, avslutar Anders Forsell.

Text: Sigrid Josefsson
Foto: Peter Schedwin