Köra snöskoter - en livsstil för hela familjen

Köra snöskoter har blivit något av en folkrörelse. Åtminstone i Norrland. Idag finns det över 200 000 skotrar och de blir bara fler. Men de måste köras på ett säkert och ansvarsfullt sätt och därför krävs förarbevis.

Snöskoter

Snöskotern slog igenom på allvar under 1960-talet, för att tio år senare ha blivit oerhört populär, av naturliga skäl främst i den nordliga delen av Sverige.

Snöskotern är både arbets- och nöjesmaskin. För dem som jobbar i skogen, ute i markerna eller längs kraftledningarna, är skotern ett oumbärligt transportmedel.

– Men den största användningen har skotern tveklöst inom det rörliga friluftslivet och som nöjesmaskin, säger David Brännström, kursledare för utbildning i förarbevis för snöskoter, hos Medborgarskolan i Umeå.

Ungdomar drar ut med kompisarna och hela familjer med pulkan på släp åker iväg för att njuta av naturen eller grilla korv.

Teori och praktik

David som är uppvuxen med snöskoter, håller åtta till tio kurser årligen. Varje kurs brukar ha mellan tio och tolv deltagare. I utbildningen ingår teori om lagar och regler, teknik, natur, skötsel och säkerhet.

Den praktiska delen rymmer körning ute i skog och mark.

– Vi har en särskild övningsslinga där vi brukar hålla till. För att få köra måste marken givetvis vara snötäckt. Runt trettio till fyrtio centimeter är idealiskt.

Efter teoriprovet är det dags för uppkörning. Deltagarna får visa att de kan köra och hantera skotern på rätt sätt.

Variation bland deltagarna

– Under senare år har det blivit allt fler tjejer på kurserna. Flertalet deltagare är mellan sexton och trettio år, men den äldsta jag haft var femtioåtta år, säger David.

– Årligen utbildar vi runt tusen personer inom våra kurser och har till och med helgkurser för deltagare från södra Sverige, säger Dan Brännström, ansvarig för förarbevis inom region Nord.

Förarbevis för snöskoter, på plats eller på distans:
Medborgarskolans snöskoterkurser.