”Kursen gav mig mod att skicka in mitt manus”

Desirée Kjellins tuffa uppväxt hade gett henne mängder av bokidéer. Men det behövdes en kurs för att hon skulle skriva klart och skicka in.

Hon beskriver sig själv som ett maskrosbarn, uppvuxen i en dysfunktionell familj och med ett liv som kantats av destruktiva förhållanden, ångest och beroende – något som känns fjärran i hennes vackra vardagsrum i villan utanför Halmstad. Här i soffhörnet har Desirée skrivit en bok om sitt liv.

– Jag hade redan en fjärdedel klar när jag anmälde mig till en grundkurs i skrivande. Jag ville kolla om jag dög eller om jag bara var ännu en tant som satt hemma och skrev för att det var kul, säger hon.

desiree

På kursen träffade hon kursledaren Hasse, själv författare, och två andra kursdeltagare.

– Vi sågs varannan vecka och fick olika uppgifter, som att skriva personbeskrivningar, beskriva omgivningarna eller skriva en novell. Sedan gav vi varandra feedback.

Hemuppgifterna utvecklade Desirées skrivande.

– Det märks i min bok när jag började kursen, för miljöbeskrivningarna blev mycket bättre och mer levande, säger hon.

Hon fick också hjälp med hur man kontaktar förlag. Det gav resultat på första försöket.

– Sjöbergs förlag mejlade mig att de tyckte om och trodde på min bok och att den var väldigt välskriven. Jag fick glädjefnatt!

I höst kommer den ut, med titeln Flickan som slutade ljuga. Den handlar om hur Desirée i sin jakt på lugn och trygghet hamnade snett. Och hur hon fann vägen tillbaka. Desirée beskriver boken som hemsk, intensiv och otäck. Men med ett lyckligt slut. Och hon har redan börjat fundera på bok nummer två.

– Denna gång blir det en roman. Jag längtar efter att börja skriva den.

Text: Sofia Eriksson Foto: Anders Andersson