Matchning grejade jobbet för Patrik

Två års arbetslöshet utan jobberbjudanden var en tuff prövning för Patrik Bergenholt. Men efter att ha fått hjälp hos Medborgarskolans Stöd och matchning fick han ny motivation, ett förbättrat CV – och ett jobb.

När Patrik Bergenholts arbetsgivare, Kriminalvården i Mariestad, beslutade att stänga anstalten han jobbade på, försvann plötsligt hans jobb som produktionsledare. Det skulle också visa sig bli starten på en två år lång period av arbetslöshet. Vändningen kom när Patrik sökte sig till Medborgarskolans arbetsmarknadsinsats Stöd och matchning.

– Till en början hade jag en ganska negativ inställning till det, säger Patrik. Man har hört andra prata om sådana här åtgärder, och jag trodde nog att det skulle vara meningslöst. Men jag måste säga att jag verkligen blev positivt överraskad.

Hos Medborgarskolan fick Patrik träffa handledaren Carla, som genom enskilda samtal motiverade honom att söka fler jobb. Han fick också träna på intervjusituationer och fick hjälp med att uppdatera sitt CV och sitt personliga brev.

Med ny motivation började Patrik söka fler jobb än tidigare – och responsen blev genast mycket bättre.

– Jag hade varit arbetssökande i nästan två år utan ett enda jobberbjudande, oftast fick jag inte ens svar på mina ansökningar. Men nu fick jag plötsligt tre jobberbjudanden på väldigt kort tid.

I dag arbetar han för ett personaluthyrningsbolag hos en flytvästtillverkare.
För tillfället är ett 60-tal personer inskrivna i Medborgarskolans Stöd och matchningsprogram i Mariestad. Och för de flesta slutar insatsen med att de får jobb.

– Det handlar om så mycket mer än att bara söka fler jobb, säger Malin Karlsson, handledare på Stöd och matchning i Mariestad.

– Bara att ha någonstans att gå, att möta ett leende varje morgon och att träffa andra som sitter i samma båt gör att man hamnar i en annan situation. Genom att komma hit kan man komma ifrån sitt utanförskap och i stället komma in i samhället.

Text: Sofia Eriksson Illustration: iSTOCKPHOTO