"Nu tar jag chansen och förverkligar min dröm."

Eduardo Madriaga tog ett lån och investerade i en T-shirtskrivare. Nu förverkligar han drömmen om att tillverka och sälja t-shirtar. Men först behövdes en uppfräschningskurs i Photoshop.

Maskinen levererades tidigare denna dag, men bänken i Eduardos källarlokal är redan full med provtryckta tröjor. Han börjar få schvung på det och ser nöjt på medan en svart tröja med reklam för en kommande musikfestival matas ut ur skrivaren. Trycket är en egen design som han gjort i bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Men eftersom det var etttag sedan han jobbade i det och programmet har utvecklats med massor av finesser sedan dess, gick Eduardo en helgkurs i bildbehandling i höstas.

– Det var en bra uppfräschning. Deltagarna i gruppen var ganska olika, en del ville jobba med egna foton, andra bli bättre på bildbehandling för webbpublicering. Photoshop har otroligt många funktioner och vi gick igenom flera olika, men jag fastnade mest för det som hade med mitt intresse att göra: hur man gör bilder i lager, olika typsnitt och så.

Eduardo som har gått en kurs i Photoshop

Nu har han skaffat lokal i en källare, tvärs över gatan från där han bor, och webbshoppen Inklakech.com är i gång.

– Jag säljer dels mina kompisars olika motiv, dels mina egna som jag gjort i Photoshop. Den som vill kan också skicka in en beställning och bestämma trycket helt själv, så fixar jag det.

Han har redan flera uppdrag för några skivbolag och en musikfestival. Sonen Sol Marley lär dessutom bli förskolans coolaste T-shirtbärare. Eduardo passade nämligen på att designa ett reggaeinspirerat tryck på kursen: Sol Marleys namn i grafitti bredvid en väldigt söt, rytande lejonunge.

– Det här är ett sidoprojekt. I vanliga fall jobbar jag i fabrik, men att kunna leva på detta vore en dröm. Nu tar jag chansen och förverkligar den.

Här hittar du Medboorgarskolans kurser i Photoshop.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel