Christer - Hyllad kursledare i silversmide

"Det har väl alltid generellt varit en självklarhet, något som funnits i ryggmärgen, att man hjälper de man har omkring sig. Delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper."

Hej! Vem är du (och vad gör du på Medborgarskolan)?
Hej! Jag heter Christer Lidén och jobbar som kursledare inom silversmide.

Hur länge har du varit aktiv inom silversmide?
Jag började på Medborgarskolan för tolv år sedan, då först som kursdeltagare, och sedan ungefär fem år tillbaka är jag kursledare, vilket jag tycker är väldigt roligt. Det är en ny del av silversmidets ädla konst, att få lära andra!

Foto: Erik Larsson
Christer Lidén har varit på Medborgarskolan i tolv år, och jobbat som kursledare inom silversmide sedan fem år tillbaka.

Vad har det betytt för dig att vara ledare på Medborgarskolan?
Det betyder väldigt mycket. Det kommer nybörjare som inte vet hur en såg eller borr eller fil ser ut, och att sedan få se hur de utvecklas är mycket roligt. De flesta som går mina kurser har fortsatt termin efter termin. De har lärt sig nya saker och blivit riktigt duktiga, och det är väldigt kul att se att man som kursledare kan medverka till det.

Vad tror du det innebär för deltagarna?
Många deltagare uppskattar nog ett bekant ansikte, det har jag förstått. När terminsslut börjar närma sig så brukar jag få frågan ”Ja, du är väl kvar nästa termin också?” och det tar jag ändå som ett positivt besked. De tycker det är viktigt att man är kvar och kan jobba vidare med att hjälpa dem utvecklas.

Foto: Erik Larsson
Christer uppmärksammades 2016 då han blev framröstad som Årets kursledare av deltagare från hela regionen.

Vad betyder folkbildningen för dig?
Jag har nog inte tänkt på det som folkbildning rent konkret, men det har väl alltid generellt varit en självklarhet, något som funnits i ryggmärgen, att man hjälper de man har omkring sig. Delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Det har varit samma sak här på Medborgarskolan. Man delar med sig av det man har i sin ”egen ryggsäck”, och plockar upp andras erfarenheter och kunskaper.

Det låter ju som folkbildning genom hela livet!
Ja det är väl så, och det känns helt naturligt för mig att agera på det sättet.

Foto: Erik Larsson
Några av Christers egna kreationer.

Skulle du rekommendera andra att vara en del av ett studieförbund?
Ja, det tycker jag absolut. Jag har bland annat involverat en av mina forna elever till att bli kursledare här för en annan silversmideskurs, och det fungerar väldigt väl.

Något du att tilläga?
Jag kan verkligen rekommendera alla att ta chansen och gå en kurs. Gärna såklart i silversmide! Du behöver inte ha några förkunskaper, det enda du behöver inom just silversmidet är tålamod. Och har du tålamod kommer vi lära dig resten! Har du inget tålamod? Det kan till viss del anskaffas! När du ser resultatet av det du kan åstadkomma med dina egna händer, så får du en tillfredställelse som bygger på just tålamodet. Resten tar vi på kursen!

Tack Christer!

Foto: Erik LarssonSilversmidesverkstaden i Gävle. Kurserna är otroligt populära, och orten har precis utökat och erbjuder nu även silversmideskurser dagtid!

Information

Kurser i silversmide är för dig som med små enkla medel vill skapa smycken och andra föremål i silver. Medborgarskolan erbjuder ett flertal kurser i silversmide runt om i landet, både för nybörjare och den lite mer erfarna. Alla verktyg finns till hands. Silver är en fantastisk metall. Den rostar och ärgar inte och den är lätt att forma. Den har en inneboende lyster och kan poleras upp så att den likt en spegel återger ljuset i sin omgivning. Silversmideär outsinligt. Det finns alltid nya form- och teknikproblem att bemästra i detta hantverk vars traditionella tekniker använts och utvecklats under många tusen år.

Hitta silversmideskurser nära dig:
http://www.medborgarskolan.se/kurser/silversmide/

Text och foto: Erik Larsson